Zamaskovaní ľavicoví radikáli stavajú barikády v uliciach Hamburgu, dosiaľ zranili takmer dvesto policajtov

    0
    Demonštranti proti účastníkom schôdzky lídrov krajín G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

    Polícia sa do konfliktu dostala okrem iného i so stovkami účastníkov cyklistickej demonštrácie a mítingu pod názvom Colourful Mass, pretože sa zhromaždili v zóne, pre ktorú platí počas prebiehajúcej vrcholnej schôdzky krajín G20 úplný zákaz demonštrácií.

    V štvrti St. Pauli sa naopak zoskupili násilní výtržníci, ktorí tam stavali barikády z kontajnerov s komunálnym odpadom a z oplotenia stavenísk. Polícia proti nim použila slzotvorný plyn i vodné delá.

    Bezpečnostným zložkám spôsobuje značné obavy ďalšia večerná demonštrácia považovaná za kritickú, ktorej organizátori účastníkov vyzvali, aby preniesli “svoj hnev na tento systém na ulicu”. V štvrti St. Pauli sa podľa policajných zdrojov zhromaždilo zatiaľ asi 1000 účastníkov  “Revolučnej antiG20 demonštrácie”, ktorá sa koná pod mottom “Dobyť G20 – potopiť kapitalizmus”.

    V hamburskej štvrti Schanzenviertel musel policajt, ktorý sa ocitol v úzkych, použiť varovný výstrel, pričom sa mu podarilo nájsť útočisko v jednom z neďalekých obchodov. Došlo tam i k zrážkam polície a zamaskovaných demonštrantov.

    Počet zranených policajtov sa podľa večernej informácie piatkového internetového vydania denníka Bild odvolávajúceho sa na policajné zdroje vyšplhal už na 196 (do 23 hodiny). Jeden z mužov zákona utrpel po zásahu helmy železnou tyčou od jedného z demonštrantov zlomeninu lebky. 

    Zvýšil sa aj počet zranených demonštrantov, takisto počet zadržaných výtržníkov (70) a tých, na ktorých uvalili predbežnú väzbu (15). Celkový počet zranených demonštrantov, ktorí má stúpajúci trend, stále nie je presne známy. Vie sa však o ťažkých zraneniach 11 osôb, ktoré sa dnes po páde múru, na ktorý liezli, zrútili z výšky asi štyroch metrov.

    Hasiči uviedli, že protestujúci majú vlastných zdravotníkov a nie sú tak v mnohých prípadoch odkázaní na externú pomoc. Podľa požiarnikov výtržníci v Hamburgu už podpálili desiatky áut, presný počet však polícia nezverejnila.

    Vyčíňanie výtržníkov urobilo z miliónovej severonemeckej metropoly mesto vo výnimočnom stave, keďže zrážky hlásili aj dnes večer z viacerých hamburských štvrtí. V uliciach sú opäť horiace barikády, násilníci sa už ozbrojujú dlažobnými kockami, aby mali “zbrane” pre ďalšie zrážky s políciou.

    O tejto téme píše na svojej stránke NeviditelnyPes.cz aj známy novinár Ondřej Neff: „Vítajte v pekle, hrozia demonštranti účastníkom samitu G20 a sľubujú, že rokovania rozložia. Aktivity tohto typu nesú všetky znaky teroru a sú pokračovaním toho, čo v priebehu dvadsiateho storočia prinieslo strašné ovocie,” uvádza Neff v komentári. Celý text je TU.

    „Bohužiaľ, ušľachtilí majitelia pravdy a držitelia patentov na európske hodnoty dávajú týmto ľuďom jasný príklad. Ani oni neuznávajú iný pohľad na svet ako je ten ich, ale ten ich nepresadzujú zapaľovaním áut na uliciach a demoláciou obchodov. Celkovo však má ich počínanie zvyčajne oveľa škodlivejšie dosahy,“ kritizoval Neff.

    Autori: TASR, PL.cz

    - Reklama -