Objavujú sa ďalšie závažné informácie k vražde dvoch seniorov moslimským prisťahovalcom. Je to sila

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)
    Mohammed H. žil v Rakúsku už od roku 1989, teda viac ako polovicu svojho života. Ale ani taký dlhý čas nestačil, aby sa integroval do väčšinovej spoločnosti. Redakcia serveru ParlamentniListy.cz informovala o brutálnej vražde, ktorej sa Tunisan dopustil pred niekoľkými dňami. Vytipoval si dvoch seniorov vo veku 85 a 87 rokov a po ich úkladnej vražde navyše zapálil celý dom.
     
    Podľa vyšetrovateľov bola za premyslenou vraždou, pri ktorej svoje obete škrtil a bodal nožom, jeho nenávisť voči Slobodnej strane Rakúska (FPÖ). Mohammed H. bol pred piatimi rokmi jedným z úradníkov tejto strany obvinený z týrania zvierat a minimálne odvtedy stranu obviňoval zo všetkých svojich nezdarov. Okrem iného tiež zo zníženia svojho minimálneho príjmu. Dvoch už spomínaných seniorov si vybral preto, že ich syn bol členom FPÖ.

    Susedov nik nepočúval

    Denník Krönen Zeitung prináša ďalšie poznatky k prípadu, ktoré nasvedčujú tomu, že úrady mohli celému nešťastiu predísť. A to vďaka všímavosti rakúskej rodiny, ktorá žila v štvrti Urfahr v Linzi niekoľko rokov v tesnom susedstve. „Prvého júla 2015 som oslovil úrady so svojou domnienkou, že by mohol byť Mohammed H. ´spiacim agentom´ Islamského štátu. Ale úrady na moju poznámku vôbec nereagovali,“ hnevá sa sused.
     
    „Nakupoval som predtým v bio obchode jeho budúcej manželky. Krátko potom, ako ho stretla, sa začala zahaľovať. Sledoval som Mohammeda H. deň za dňom a všimol som si zmeny, ktoré sa s ním udiali. Nechal si po mnohých rokoch narásť dlhé fúzy a nosil kaftan. V roku 2014, keď začal Islamský štát regrutovať dobrovoľníkov zo všetkých kútov sveta, zrazu zmizol preč. Keď sa niekedy v lete nasledujúceho roka opäť objavil, bol zrazu čisto oholený a nosil zase oblečenie západného strihu,“ hovorí sused.
     
    Nemenovaný sused si tiež všimol, že sa zmenilo Mohammedovo správanie. „Keď ste sa na neho náhodou pozreli, správal sa agresívne. Myslel si, že ho prenasledujete alebo čo,“ dodáva sused. Úrady sa síce jeho podozrením zaoberali, ale bohužiaľ pre seniorský pár a celú ich rodinu označili Mohammeda za neškodného. Pritom ani ostatní susedia nehodnotia tuniského prisťahovalca, ktorý žil v Linzi spoločne so svojou manželkou a dcérou 23 rokov, nijako pozitívne. „Radšej sme sa mu pratali z cesty,“ hovorí ďalší sused.

    Prisahal vernosť Islamskému štátu

    O páchateľovej prísahe vernosti Islamskému štátu prostredníctvom sociálnych sietí informoval v pondelok krajinský veliteľ rakúskej polície Andreas Pilsl, ktorý oboznámil vedúcich predstaviteľov Horného Rakúska s doterajšími výsledkami vyšetrovania kauzy.

    Policajné odbory sa v tejto súvislosti podľa TASR ohradili voči ostrej kritike slobodných a na stranu mužov zákona sa postavil i spolkový minister vnútra Wolfgang Sobotka, ktorý označil kritiku FPÖ za neadekvátnu a požiadal o pokoj a priestor na plnenie si povinností pre vyšetrovateľo

    Mimochodom, Tunisan sa krátko po čine sám prihlásil na polícii a ako motív označil blízkosť obetí vo veku 87 a 85 rokov rakúskym slobodným. U muža, medzi ktorého zákazníkov patrili i obete, sa údajne tendencia k radikalizácii prejavila na webe už vlani. 

    - Reklama -