Jaroslav Naď: Spojené štáty môžu ohlásiť zvýšenú pomoc pri financovaní modernizácie armád krajín nášho regiónu

    0
    Jaroslav Naď (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Analytik si taktiež myslí, že poľská vláda má veľmi blízko k súčasnej administratíve vo Washingtone, a preto bude prezident Trump načúvať tomu, čo mu povie. „Nemyslím si, že by došlo v dohľadnej dobe k navýšeniu už plánovaných vojenských síl, prostriedkov alebo ľudí, ktorí boli nasadení na východnej hranici NATO, ale ten projekt pokračovať bude. Rovnako tak očakávam, že Amerika môže ohlásiť zvýšenú finančnú pomoc pri modernizácii ozbrojených síl najmä krajín v tomto regióne, najmä na východnej hranici,“ dodal Naď. 

    Poľský prezident Andrzej Duda dnes na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Donaldom Trumpom vyjadril nádej, že jeho krajina onedlho podpíše dlhodobú zmluvu na dodávky amerického skvapalneného plynu.

    Samit sa koná na podnet poľského prezidenta a chorvátskej prezidentky Kolindy Grabarovej-Kitarovičovej. Okrem Slovenska, Poľska a Chorvátska majú svoje zastúpenie na podujatí aj predstavitelia Bulharska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Rakúska, Rumunska a Slovinska.

    Iniciatíva troch morí predstavuje neformálnu platformu, ktorá podporuje európsky integračný proces. Jej úlohou je posilnenie väzieb najmä na osi sever-juh v regióne širšie vnímanej strednej Európy medzi Baltickým, Jadranskýn a Čiernym morom. Tieto väzby majú tvoriť trvalé základy hospodárskeho rozvoja, najmä v oblasti energetiky, dopravy a digitálnej komunikácie.

    Predstavitelia štátov iniciatívy sa po prvý raz stretli 29. septembra 2015 v New Yorku na podnet chorvátskej prezidentky. Schôdzka vo Varšave je druhým formálnym samitom iniciatívy.

     

    - Reklama -