Saša Vondra nekompromisne: Taliansko plače, že má príliš veľa utečencov? Nech sa nediví, keď odstránilo Kaddáfího

    0
    Alexander Vondra (Autor: SITA)
    Európska komisia plánuje pomôcť Taliansku s utečencami, predovšetkým s ich presídľovaním. Čo na to Vondra?
     
    Z toho, čo som si teraz čítal, mám isté pochybnosti o tom, ako chcú riadiť tú migráciu a ako chcú zrýchliť azylové konanie. Ja by som rozumel trochu inému jazyku. Trebárs ako zastaviť príliv utečencov z Afriky… Pretože to je podľa mňa predovšetkým ekonomická migrácia,“ rozbehol sa Vondra.
     
    Taliansko bolo v minulosti medzi krajinami, ktoré podporili zásah proti Kaddáfímu v Líbyi, a každá takáto akcia má určité následky. Takže ak sa bavíme o tom poslať im peniaze na to, aby sa tí ľudia udržali v Líbyi, tak je to v poriadku… Ale ak si niekto myslí, že prílivom migrantov vyrieši našu populačnú krízu, to je podľa môjho názoru samovražda,“ pokračoval.
     
    Rakúšania preto teraz poslali vojakov na hranicu s Talianskom a dávajú najavo, že už druhýkrát neotvoria svoje hranice. To je podľa Vondru správny prístup. Čím menej migrantov prijmeme, tým menšia je pravdepodobnosť, že sa na naše územie dostanú aj teroristi.
     
    Nemali by sme vraj zabúdať ani na to, že na Blízkom východe teraz prebieha vojna medzi sunnitmi a šiitmi, a do tejto vojny by sme sa podľa hosťa nemali miešať.
     
    Západ sa v konflikte podľa Vondru má angažovať len natoľko, aby neplatil účet za túto vojnu. Rovnako tak by sme sa vraj mali postarať o to, aby tento konflikt nenarástol do príliš veľkých rozmerov a nezačal priamo ohrozovať Európu alebo Západ všeobecne.
     
    Veľké problémy očakáva Vondra predovšetkým v Sýrii, kde občianska vojna trvá už šesť rokov a zatiaľ sa tam nečrtá žiadne riešenie. Hlavné mesto Islamského štátu Rakka dobyjú skôr Kurdi než Asadove jednotky a uvidíme, čo bude v Sýrii ďalej.
     
    Ja si myslím, že nemalo cenu ho vyzývať, aby odišiel, keď nikto nechce urobiť nič, čím by túto požiadavku podoprel, ale neviem, či bude ovládať celú Sýriu tak, ako ju ovládal pred vojnou,“ podotkol hosť.

    Keď idete proti prúdu, kopnú vás do kolena

    V druhej polovici rozhovoru sa vyjadril k aktivitám Vyšehradskej štvorky, Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska.
     
    Niektorí intelektuáli Vyšehradskú skupinu odpisujú, pretože vlády vo Varšave a Budapešti sú toxické, ale ja si to nemyslím. Tie vlády sú konzervatívne, Praha je možno liberálnejšia, ale tá spolupráca má ďalej zmysel,“ zdôrazňoval Vondra.
     
    Spolupráca vraj má zmysel aj v okamihu, keď väčšina EÚ s V4 nesúhlasí.
     
    No tak samozrejme, keď sa postavíte proti mainstreamovému premýšľaniu, tak ľudia z toho mainstreamu premýšľajú, ako vás kopnú do kolena,“ podotkol Vondra.
     
    Politika V4 ale slávi úspechy, pretože Rakúsko sa za posledné tri roky v migračnej kríze otočilo a dnes sa Rakúšania správajú veľmi podobne ako vlády V4.
     
    Posledných pár slov padlo o pohrebe nemeckého kancelára zjednotiteľa Helmuta Kohla. Česi tu podľa Vondru zlyhali, keď na pohreb politického titana vyslali len ministra pre životné prostredie.
     
    Česi žijú v nejakom skleníku a nechápu súvislosti,“ rypol si Vondra.
     
    Keby bol Kohl kancelárom dnes, vraj by sa inak postavil trebárs k utečeneckej kríze.
     
    Ja si myslím, že on by určite neurobil tú chybu, ktorú urobila jeho politická žiačka Angela Merkelová. Tie selfíčka s utečencami by sme nevideli,“ blížil sa k záveru svojho vystúpenia Vondra.
     
    Kohl by sa vraj postaral o ľudí postihnutých vojnou, ale ostatných by poslal rýchlo preč.

    - Reklama -