Zatvorené obchody vyháňajú Slovákov na nákupy za hranice

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Na takéto situácie sa podľa neho treba pripraviť. Dnešok by však pripisoval nielen snahe ľudí nakúpiť, ale i letnou sezónou. „Slováci si na takýto stav časom zvyknú, ustane to. Naučia sa rozdeliť si nakupovanie pred sviatkami na viacero dní a nenechajú si to na posledný večer pred sviatkom,“ povedal Ľubomír Drahovský.

    Nesúhlasí s tým, aby boli obchody počas sviatkov zatvorené. Pre slovenský maloobchod je to podľa neho odliv peňazí. Nepozdáva sa mu argument, že ľudia by mali počas sviatkov tráviť čas s rodinou a 'nie za pokladňou'. „Niektorí si totiž potrebujú privyrobiť k svojej nízkej mzde,“ uviedol s tým, že na trávenie voľného času treba mať i finančné prostriedky.

    Podľa neho treba počas sviatkov zabezpečiť možnosť nákupu mimo štandardných obchodov s potraviny, spomenul napríklad čerpacie stanice. „Mohli by byť vybavené základnými potravinami,“ uviedol.

    Zo zákona zatvorené všetky obchody prináša novela Zákonníka práce, ktorá platí od júna tohto roku. Do praxe zavádza zatvorenie predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, teda celkovo 15,5 dňa v roku.

    Výnimkou sú napríklad len čerpacie stanice či predajne na letiskách a staniciach, tiež lekárne alebo predajne suvenírov. Zákaz sa pritom vzťahuje len na predaj tovaru, otvorené tak môžu byť prevádzky poskytujúce služby, napríklad kadernícke a kozmetické salóny či požičovne.

     

    - Reklama -