Erdogan nebude môcť vystúpiť pred nemeckými Turkami počas samitu G20

    0
    Turecký prezident Erdogan (Autor: TASR)

    „Počul som a čítal som fámy o možných vystúpeniach na konzulátoch, možno aj cez videolink. Môžem len opäť potvrdiť, že o vystúpenia tohto druhu treba požiadať spolkovú vládu v dostatočne dlhom predstihu,“ povedal hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí, ktorého citovala agentúra DPA.

    Berlín koncom júna zamietol žiadosť Erdogana o možnosť vystúpiť s prejavom pred svojimi krajanmi žijúcimi v Nemecku. Chcel tak urobiť pri príležitosti summitu G20, ktorý sa bude konať 7. až 8. júla v Hamburgu.

    V Nemecku tento rok zakázali už niekoľko podujatí tureckých predstaviteľov, ktorí chceli prehovoriť ku krajanom pred aprílovým referendom o ústavných zmenách v Turecku. Erdogan následne označil európskych lídrov okrem iného za nacistov.

    Turecký líder sa momentálne snaží o vypísanie referenda o opätovnom zavedení trestu smrti v krajine. Európska únia reagovala vyhlásením, že takýto krok by znemožnil snahu Turecka o vstup do Európskej únie. Vláda v Berlíne vyhlásila, že Turkom nedovolí na nemeckej pôde hlasovať v tomto referende.

    - Reklama -