Rezort financií priznal nižší výber daní

    0
    Peter Kažimír (Autor: TASR)

    Na aktuálnu prognózu má vplyv najmä vývoj korporátnej dane. „Hlavným dôvodom je neočakávaný medziročný pokles daňovej povinnosti na dani z príjmov právnických osôb (DPPO) podľa spracovaných daňových priznaní a podľa pribežného plnenia tejto dane za uplynulý rok, ktorý sme neočakávali,“ vysvetlila na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka IFP Lucia Šrámková.

    K 16. júnu tohto roka daňové priznanie podalo celkom 140.000 firiem, čo predstavuje približne 60 % subjektov, ktoré majú daňovú povinnosť. „Veľkú mieru neistoty v aktuálnej prognóze korporátnej dane predstavuje vysoké množstvo daňovníkov s odkladom, o ktorých daňovej povinnosti nemáme v súčasnosti žiadne informácie,“ upozornila Šrámková.

    Nižší výber firemnej dane je podľa nej výsledkom poklesu zisku firiem podľa spracovaných daňových priznaní a viacerých jednorazových pozitívnych vplyvov v roku 2015, ktoré pomýlili pôvodnú prognózu na rok 2016. „V ekonomike došlo k symetrickému preklápaniu ziskových firiem do stratových a naopak, čo pre štátnu kasu znamená výpadok časti daňových príjmov z dôvodu uplatňovania strát z minulých rokov,“ doplnila Šrámková.

    Neočakávaný vývoj korporátnej dane na horizonte prognózy však na druhej strane kompenzuje pozitívny vývoj makroekonomického prostredia, obzvlášť trhu práce a domáceho dopytu. Naďalej by sa tak mal udržať pozitívny výber dane z pridanej hodnoty, ktorej úspešnosť výberu by mala byť na úrovni odhadu roku 2017. Lepšie plnenie a pozitívnejší vývoj na trhu práce sa premietajú aj do zvýšeného výnosu sociálnych aj zdravotných odvodov pracujúcich počas celého prognózovaného obdobia.

    Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) upozornil na to, že aj napriek zníženiu odhadu výberu daní a odvodov zostávajú fundamenty v slovenskej ekonomike naďalej silné. „Zostáva v platnosti makroekonomická prognóza, ktorá hovorí o zdravom ekonomickom raste, o historických rekordoch v oblasti trhu práce. Všetky typy daní a odvodov okrem DPPO rastú,“ zdôraznil.

    Priblížil, že prognózu ovplyvnila tzv. „fantómová” ziskovosť firiem za rok 2015, ktorá pomýlila aj analytikov IFP. Možno za tým hľadať najmä dobiehajúce eurofondy. „Analytici zrejme podcenili veľkosť jednorazovosti tejto dane v roku 2015 spôsobenú hlavne extrémnym dočerpávaním európskych fondov a korekciu v minulom roku,“ povedal minister.

    Podľa neho však bude kľúčová septembrová prognóza. „My stále nevieme, aké dane zaplatí 40 % daňových poplatníkov v rámci právnických osôb. Vzhľadom na to septembrová prognóza bude výrazne spoľahlivejšia ako dnešná. Septembrová prognóza nám dá reálny pohľad na situáciu,“ dodal Kažimír.

    - Reklama -