Predseda Vojenského výboru NATO: Hrozba zo strany Ruska silnie. Buďme pripravení

    0
    Predseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel (Autor: Hans Štembera)

    Ruská federácia podľa generála Pavla posilňuje svoju armádu na všetkých úrovniach a NATO musí tieto snahy o posilňovanie armády bedlivo sledovať. Hlavne preto, aby Kremeľ nezopakoval scenár, ktorý predviedol na ukrajinskom Kryme. Ten obsadila ruská armáda.

    Pavel ani na moment nepochybuje o tom, že vojenská sila Ruskej federácie rastie, a to nielen tá jadrová, ale aj konvenčná. Súčasne je Pavel presvedčený o tom, že Ruská federácia je schopná nasadiť túto silu do boja, ako to už predviedla na ukrajinskom Kryme.

    Otázne je, či by si Kremeľ dovolil zopakovať krymský scenár voči NATO. „Úmysly Ruska dnes nie sú úplne jasné. Nemôžeme jasne povedať, že Rusko má nejaké agresívne úmysly voči NATO,“ konštatoval Pavel. Niet však pochýb o tom, že vojenská aktivita na Kryme a v oblasti Kaliningradu predstavuje pre NATO potenciálnu hrozbu, na ktorú musí byť podľa Pavla Aliancia pripravená. „Čelíme obrovskej modernizácii celej ruskej armády,“ dodal.

    Okrem Ruska sa však NATO musí postaviť aj neštátnym aktérom, presnejšie povedané, teroristom. Tu zohráva nezastupiteľnú rolu Turecko ako plnohodnotný člen Aliancie. V krajine síce panuje napätá nálada od vlaňajšieho neúspešného pokusu o prevrat, ale Pavel zdôrazňuje, že ostatné členské štáty Aliancie vnímajú Turecko ako svojho partnera a spolupracujú s ním v boji proti terorizmu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -