Saudskoarabské sily zmarili útok na Veľkú mešitu v Mekke

    0
    Mekka (Autor: TASR)

    Podľa prvej z uvedených staníc sa podarilo v súvislosti s týmto plánom priamo v Mekke odhaliť dve teroristické skupiny, zatiaľ čo tretia pôsobila v meste Džidda. Podobné informácie zverejnila aj druhá, štátna televízna stanica.

    Pri piatkovom zásahu saudskoarabských bezpečnostných síl proti teroristom, ktorí plánovali útok na Veľkú mešitu v Mekke, došlo k prestrelke a výbuchu. Muž, ktorý mal byť samovražedným bombovým útočníkom, sa odpálil v dome neďaleko mešity po tom, ako sa ocitol v obkľúčení, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na saudskoarabské ministerstvo vnútra.

    Podľa vyhlásenia ministerstva, ktoré priniesla štátna televízia, sa podarilo odhaliť tri bunky plánujúce útok na veriacich a príslušníkov bezpečnostných síl vo Veľkej mešite v čase, keď vrcholí moslimský posvätný mesiac ramadán.

    Zasahujúce zložky obkľúčili dom v centre Mekky slúžiaci ako základňa pre plánovaný útok, na čo vypukla prestrelka s prítomným mužom. Ten neskôr odpálil výbušninu a spôsobil tak zrútenie budovy, pri ktorom utrpeli zranenia šiesti cudzinci a piati príslušníci bezpečnostných síl.

    Saudskoarabské orgány podľa Reuters v piatok taktiež hlásili usmrtenie hľadaného muža v inej časti Mekky, kde mali údajne skrýšu militantní islamisti. Tretia zneškodnená bunka podľa vyhlásenia ministerstva vnútra pôsobila v meste Džidda na pobreží Červeného mora.

    Pri zásahoch bolo zadržaní piati údajní militanti vrátane jednej ženy.

    Saudskoarabské orgány už vlani v máji oznámili, že zasiahli proti odnoži teroristickej organizácie Islamský štát v okolí Mekky – najposvätnejšieho mesta islamu, kde sa každoročne zhromažďujú státisíce moslimských pútnikov z celého sveta.

    - Reklama -