To je dobrý štart, vyhlásila Merkelová v Bruseli. Pozrite sa, o čo ide

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Merkelová na konci prvého dňa dvojdňového summitu lídrov členských krajín EÚ uviedla, že britská premiérka Theresa Mayová svojim kolegom “jasne povedala”, že občanom EÚ žijúcim takto dlho v Británii “budú môcť zostať plné práva” aj po odchode Británie z EÚ.

    Merkelová vyhlásila: “To je dobrý štart.”

    Nemecká kancelárka však upozornila, že dvojročné rokovania o brexite, ktoré sa začali tento týždeň, prinášajú so sebou “mnoho, mnoho ďalších záležitostí”.

    Konkrétne spomenula ako príklady účet, ktorý bude musieť Británia za odchod z EÚ zaplatiť, a tiež situáciu na hraniciach s Írskom. “To znamená, že nám toho ostáva zvládnuť ešte veľa,” dodala Merkelová.

    Občania Európskej únie žijúci v Spojenom kráľovstve päť rokov by mohli po vystúpení krajiny z bloku dostať “štatút usadených osôb”, navrhla vo štvrtok britská premiérka Mayová na summite v Bruseli. Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

    Tento nový imigračný štatút by im garantoval právo zostať v Spojenom kráľovstve, ako aj právo na zdravotnú starostlivosť, vzdelanie a iné výhody po tzv. brexite. Mayová spresnila, že tento návrh bude prijatý len vtedy, ak budú zabezpečené rovnaké práva pre občanov Spojeného kráľovstva žijúcich v členských štátoch EÚ.

    - Reklama -