„Megaprúser“ organizátora protikorupčných pochodov. Úplné fiasko. Predstavujú si to ako Hurvínek vojnu. Sú absolútne nedôveryhodní, hodnotia analytici

    0
    Učastníci pochodu proti korupcii v Bratislave (Autor: TASR)

    Organizátori protikorupčných pochodov odmietli stretnutie s policajným prezidentom Tiborom Gašparom v jeho kancelárii, Straka však akosi nevedel argumentovať, prečo tak urobili. Ťažko sa mi to argumentuje, keď to nie je z mojej hlavy,“ uviedol Straka pre Denník Plus JEDEN DEŇ. Protikorupčné pochody však z jeho hlavy byť majú. Zarážajúca je aj jeho odpoveď, keď sa ho redaktorka denníka spýtala na jeho znalosti o kauze Gorila, ktorú organizátori pochodov požadujú vyšetriť. „Gorila bola predsa len dávnejšie,“ povedal Straka s tým, že viac vie o kauze Bašternák. 

    Tento podnikateľ je pre Straku človek, ktorý „sa proste do toho celého namotal“ tým, že jeho firma poslala peniaze Kaliňákovi a je podozrivý z daňových únikov. Straka sa však nevedel vyjadriť, za čo poslala Bašternákova firma Kaliňákovi peniaze. „Myslím, že už len to, že tie peniaze tam poslala, už len to je problém,“ zhodnotil.

    Vyšetrenie káuz Gorila a Bašternák údajne študenti žiadali, pretože vedeli, že tie kauzy sú nemorálne, nemajú však „úplne dostupné“ informácie, o čom je Gorila. Čerpali pritom z médií a kriticky nad tým rozmýšľali.

    O kauze Gorila sme písali TU a TU. O kauze Bašternák sme písali TU a TU.

    Hoci špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa nedávno vyjadril, že v kauze Gorila sa objavili nové dôkazy, pre ktoré zrejme bude začaté samostatné stíhanie, Strakovi prekáža, že za osem rokov nepodal žiadnu obžalobu.

    Čo sa týka policajného prezidenta Tibora Gašpara, podľa Straku a jeho kolegov nie je schopný vyšetrovať korupciu. Chcú si však vypočuť aj jeho stanovisko, pretože ako tvrdí: „Médiá dávajú obraz o tom, čo sa deje. Potom nad tým rozmýšľate, či to je možné, alebo či si to tie médiá vymýšľajú, alebo či tam dávajú nejaké blbosti,“ uviedol.

    Nevedomosť či aspoň minimálne neschopnosť organizátora protikorupčných pochodov odpovedať na základné otázky o kauzách, ktoré požaduje vyšetriť, vyvolala búrku na sociálnych sieťach. Pre ParlamentnéListy.sk tento prešľap zhodnotili viacerí analytici.

    Eduard Chmelár: „Prúser“ na mraky, úplné fiasko, predstavujú si to ako Hurvínek vojnu

    „Nemožno vyčítať deťom, že nemajú znalosti o kauze Gorila, keďže v čase, keď vypukla, mali tak 10-11 rokov. Ale že nemajú znalosti o tých kauzách, proti ktorým akože protestujú, tak to je ´prúser´ na mraky, pretože majú závažné požiadavky,“ povedal Eduard Chmelár.

    Hoci odvolanie ministra v plnej miere podporuje, ak organizátori protestov nevedia, prečo by mal odstúpiť alebo o čom je kauza Bašternák, tak to podľa neho vážne naštrbuje serióznosť protestov a ohromne to znižuje relevantnosť ich argumentov. Rozhovor Straku publikovaný v Plus JEDEN DEŇ považuje za úplné fiasko pre organizátorov.

    Vysokú účasť občanov na protestoch Chmelár nepovažuje za prekvapujúcu. „Korupcia je systémový jav, na Slovensku je už takmer subkultúrou, čiže zasahuje nielen najvyššie poschodia, ale aj úroveň úplne bežných ľudí. V takom prípade sa o tomto jave treba baviť úplne iným jazykom a spôsobom. Zdá sa, že títo mladí ľudia si to predstavujú ako Hurvínek vojnu,“ dodal.

    Obáva sa, že protesty buď vyšumia do prázdna, alebo niekto nimi bude manipulovať. Zároveň chápe, že študenti cítia, že to na Slovensku nie je v poriadku a nikto od nich nečaká nejaké intelektuálne prejavy, ale keď nemajú vyargumentované, prečo do toho idú, podľa Chmelára to nie je v poriadku.

    „Policajný prezident ich pozval k sebe, oni to odmietli a volali ho do školy. A s premiérom Ficom debatovať v škole odmietli. To už nech si naozaj ujasnia. Ja mám naozaj pocit, že im niekto radí a radí im zle,“ konštatoval. Poukázal pritom na prepojenia organizátorov na novinárov z Denníka N a zvlášť pani Tódovú. Novinár by mal podľa analytika realitu reflektovať, nie ju vytvárať.

    Protesty Chmelár označil za jasne politické, s politickými požiadavkami a nezáleží na tom, že tam nevystupujú opoziční politici, pretože ich podporujú. „Tí ľudia, ktorí sú na tribúnach, či už je to pán Kramár, pán Stanke, Hvorecký, to sú ľudia, ktorých vidíte na opozičných protestoch, nevystupovali by hocikde. Prečo ich nevidíte napríklad vystúpiť na podporu štrajkujúcich ľudí vo Volkswagene?“ uzavrel Chmelár otázkou.

    Ján Baránek: Medzi organizátormi sú aj vysokoškoláci, niekto tu klame

    Podľa analytika Jána Baránka by organizátori pre autenticitu protestov mali mať kauzy naštudované a byť pripravení na otázky, hoci nemohli Gorilu vnímať v kontexte. „Minimálne by mali vedieť, o čo ide. Kauza Bašternák je zložitejšia, viacvrstvová, tam nie je ľahké sa orientovať ani pre starších a skúsenejších,“ doplnil.

    Študent Straka ho ubezpečil, že ich nikto neriadi, nemanipuluje a je to ich iniciatíva, no je ich viac a sú tam aj vysokoškoláci. „To ale treba povedať, lebo potom to nadobúda aj inú dôveryhodnosť, aj iný rozmer. Mali by niekedy dať spomedzi svojich radov slovo aj tým, ktorí si to pamätajú a ktorí vedia argumentovať. Lebo požadovať odstúpenie ministra a nevedieť prečo, to je zle,“ uviedol.

    Keď sa pred dvoma týždňami so Strakom stretol aktivista a požiadal ho o možnosť vystúpiť na proteste, Straka mu údajne odpovedal, že o tom musia rozhodnúť jeho šéfovia. „Potom tu niekto klame, neviem kto. Mne pán Straka povedal, že ich neriadi nikto,“ opáčil Baránek.

    Analytik je presvedčený, že prvým nevyhnutným predpokladom je zmena volebného systému do národnej rady, Slovensko by rozdelil na viac volebných obvodov. Pokiaľ Slovensko zostane jedným volebným obvodom, nebudeme podľa neho schopní účinne bojovať proti korupcii v politike.

    Snahu organizátorov zhovárať sa s policajným riaditeľom Gašparom cez novinára považuje za chybnú. „To je zbytočný medzičlánok, len to podporuje podozrenia, že ich niekto riadi. Nepôsobí to dobre a mali by ozaj povedať, kto všetko to organizuje,“ uzavrel.

    Milan Žitný: Blahoslavení chudobní duchom…

    „…pretože nevedia, čo činia,“ zaimprovizoval analytik Milan Žitný v reakcii na uvedený rozhovor. Podľa neho študenti vôbec netušia, o čo ide a jednoducho si užívajú slobodu plnými dúškami. „Niekto to prirovnával k demonštráciám z roku 1989. To už vôbec nie, pretože teraz je odvaha a sloboda prejavu zadarmo. Dnes môžu ľudia s volebným právom voliť, koho chcú a tak aj krajina vyzerá. Nezvaľujme to stále na politikov, to je vaša vizitka, vážení,“ odkázal voličom.

    Organizátorov označil za nekompetentných niečo žiadať, a tak podľa neho treba aj pristupovať k ich požiadavkám. „Po takomto rozhovore každý gramotný človek si musí povedať, že sú absolútne nedôveryhodní,“ zhodnotil. Parlamentný demokratický systém je postavený na tom, že vláda dostáva mandát na vládnutie od voličov a ulica nemá politický ani právny nárok na to, aby vládu odvolávala. 

    Požiadavke zhovárať sa s Tiborom Gašparom prostredníctvom novinára Žitný nerozumie. Špekulovať, či je v pozadí nejaká skrytá ruka, si netrúfa. Každopádne vyzerá zvláštne, že jeden z organizátorov, ktorý by mal byť absolútne v obraze, nevie odpovedať na tie najelementárnejšie otázky týkajúce sa ich protestov. Samozrejme, že to vyvoláva podozrenie, že niekto stojí v pozadí a inštruuje ich, čo majú robiť… Nemám rád konšpirácie, ale logicky si človek takú otázku musí položiť, zhrnul.

    - Reklama -