Šokujúce správy z USA: Čoraz viac teroristov vie, ako vyrobiť bombu z laptopu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

     “Zistili sme, že americkí predstavitelia sú čoraz znepokojenejší možnými teroristickými útokmi na komerčné lety,” uviedla televízia. Podľa kompetentných činiteľov sa takáto laptopová bomba dá vyvinúť pomerne rýchlo a čoraz viac teroristov získava vedomosti potrebné na jej vyrobenie, poznamenáva televízna stanica.

    CBS News už v marci informovala o tom, že teroristické skupiny dolaďujú a testujú bomby, ktoré môžu byť ukryté v laptopoch a môžu byť neviditeľné na bezpečnostných skeneroch. Odvtedy tieto obavy podľa televízie nezoslabli. 

    “Práve naopak. S teroristickými útokmi naberajúcimi v Európe na tempe majú americkí bezpečnostní predstavitelia čoraz väčšie obavy zo schopností teroristických organizácií uskutočniť útoky na komerčné letectvo, ktoré al-Káida a Islamský štát vidia ako jeden zo svojich hlavných cieľov,” uviedla CBS News. 

    Televízia ďalej informovala, že americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť sa snaží komunikovať s leteckými spoločnosťami a letiskami na celom svete o možných zvýšených bezpečnostných opatreniach. 

    “Predstavitelia Spojených štátov trvajú na tom, že možnosť zákazu laptopov je veľmi reálna. Minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly je tomu stále naklonený a zároveň presadzuje aj iné opatrenia na zvýšenie bezpečnosti,” uviedla CBS News. 

    USA v súčasnosti zakazujú používanie väčších elektronických prístrojov na palubách lietadiel smerujúcich do krajiny z viacerých letísk na Blízkom východe a v severnej Afrike. 

    Washington minulý mesiac rokoval o bezpečnosti leteckej dopravy a možnom sprísnení opatrení aj s predstaviteľmi Európskej únie. Na zmene pravidiel týkajúcich sa letov zo starého kontinentu sa zatiaľ nedohodli. 

    - Reklama -