EÚ začína rokovania o brexite. Podľa slovenského eurokomisára sú tu tri kľúčové otázky

    0
    Vlajky EÚ a Spojeného kráľovstva (Autor: TASR)
    “Myslím, že sme preukázali dostatok trpezlivosti, keďže od referenda o brexite uplynul už pomerne dlhý čas, dokonca aj od momentu, keď sme dostali oficiálny list, ktorý spustil “časomieru” dvoch rokov, dokedy musí EÚ buď nájsť nejaké riešenie, alebo Veľká Británia bude musieť opustiť EÚ bez dohody, čomu sa chceme všemožne vyhnúť,” priblížil.
     
    Najväčšou výzvou pre nadchádzajúce týždne a letné mesiace bude podľa eurokomisára nájsť riešenie v troch kľúčových otázkach. “Prvá otázka sa týka toho, aké práva budú mať európski občania, ktorí plánujú zotrvať vo Veľkej Británii aj po brexite a aké recipročné práva budú mať potom britskí občania v štátoch EÚ,” povedal.
     
    Druhou veľmi dôležitou otázkou bude podľa jeho slov vyrovnanie finančných záväzkov. “Tu jednoznačne budeme trvať na tom, že tie rozpočty, ktoré boli schválené jednomyseľne, tie programy, pod ktorými je podpísaná Veľká Británia, musia byť dokončené. Budeme očakávať, že sa Veľká Británia čestne postaví k týmto finančným záväzkom,” zdôraznil.
     
    Treťou, poslednou citlivou otázkou je podľa podpredsedu EK otázka Írska. “Hranice medzi Írskom a Severným Írskom a všetky tie citlivé témy, spojené s tým, aby sme dohodu z tzv. Veľkého piatka, ktorá ukončila napätie po mnohých desaťročiach, aby sme ich neohrozili,” doplnil.
     
    “Ak dosiahneme dostatočný pokrok v uvedených témach, tak šéfovia štátov a vlád na svojom októbrovom samite rozhodnú, či sa dosiahol adekvátny pokrok na to, aby sme mohli postúpiť do ďalšej etapy a rozprávať sa už nielen o rozvode a rozchode s Veľkou Britániou, ale o tom, ako by naše vzťahy mali vyzerať do budúcnosti. Z tohto dôvodu najväčšou výzvou bude dobre naštartovať a dosiahnuť dobré politické kompromisy pre to, aby sme sa mohli posunúť k ďalšej téme,” dodal Šefčovič.
     
    - Reklama -