Polícia prezradila závažné detaily útoku na mešitu v Londýne

    0
    Ozbrojený policajt hliadkuje neďaleko miesta, kde dodávka vrazila do veriacich odchádzajúcich z mešity (Autor: TASR)

     Komisárka zároveň dodala, že do ochrany moslimských komunít bude v nadchádzajúcich dňoch nasadených viac policajtov. Na tlačovej konferencii vystúpil aj londýnsky starosta Sadiq Khan, ktorý vzdal hold miestnej komunite za to, že útočníka neďaleko mešity zadržala.

    Obzvlášť pri tom vyzdvihol úsilie jedného z miestnych náboženských predstaviteľov, ktorý útočníka uchránil pred rozvášneným davom, uviedla agentúra AP. 

    Khan útok odsúdil a dodal, že útočník mal zjavne rovnakú motiváciu ako tí, ktorí stáli za nedávnymi útokmi v Manchestri aj na londýnskych mostoch London Bridge a Westminster Bridge. 

    “Všetky (tieto útoky) sú útokom na naše spoločné hodnoty tolerancie, slobody a rešpektu,” povedal Khan, ktorého citovala spravodajská stanica BBC. 

    Ďalej uviedol, že Londýn vďaka útokom aj nedávnemu požiaru zažil pár “príšerných týždňov”. Dodal však, že britská metropola zostane aj naďalej silným a jednotným mestom, a nenechá sa zastrašiť terorizmom. 

    Khan zároveň apeloval na vládu, aby nerobila ďalšie škrty v polícii. V tejto súvislosti tiež dodal, že Metropolitná polícia zvýši v nasledovných počet policajtov nasadených do hlavného mesta, a to obzvlášť do oblastí, kde sa nachádzajú mešity, alebo v ktorých žijú početné moslimské menšiny.

    Páchateľom útoku bol 47-ročný Darren Osborne

    Pravdepodobného útočníka, ktorý v noci nadnes vrazil s dodávkou do moslimských veriacich pred mešitou neďaleko Finsbury parku v severnej časti Londýna, obvinili z terorizmu. Oznámila to dnes londýnska Metropolitná polícia.

    Polícia spresnila, že 47-ročného muža pôvodne zatkli pre podozrenie z pokusu o vraždu. Neskôr ho však obvinili zo “spáchania, prípravy a nabádania” na teroristické činy “vrátane vraždy a pokusu o vraždu”, uviedla s odvolaním sa na vyhlásenie polície agentúra DPA. 

    “V tejto fáze vyšetrovania sa predpokladá, že podozrivý konal sám, prešetrujeme však samozrejme všetky okolnosti, ktoré k útoku viedli,” vyhlásila polícia, ktorá dnes v súvislosti s útokom uskutočnila domovú prehliadku v meste Cardiff. 

    Spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že útočníkom bol 47-ročný Darren Osborne, ktorý pochádza z mesta Weston-super-Mare na severe grófstva Somerset neďaleko Cardiffu a má štyri deti. 

    - Reklama -