Estónsko, ktoré bude predsedať EÚ, chce naplnenie migračných kvót

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)
    Európska komisia nedávno začala konanie voči Česku, Poľsku a Maďarsku, pretože nenapĺňajú kvóty na prerozdeľovanie utečencov, ktoré únijní ministri vnútra schválili v roku 2015.
     
    „Táto dohoda sa musí dodržať,“ je presvedčený Ratas. „Keď si každá krajina bude robiť, čo sa jej zapáči, potom už nebude žiadna EÚ. Solidarita je veľmi dôležitá. Estónsko tiež prijalo utečencov z Turecka a Grécka,“ poznamenal.
     
    Estónsko za jeho pomoc nedávno pochválila nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa domnieva, že Európska komisia voči trojici stredoeurópskych krajín postupuje tak, ako musí. Merkelová zároveň vyjadrila presvedčenie, že ani estónske predsedníctvo dvadsaťosmičke, ktoré sa začne 1. júla, zázraky v migračnej politike neprinesie. Naplnenie kvót neúspešne presadzovalo aj doterajšie maltské predsedníctvo.

    Česká republika teraz odmieta napĺňať nielen povinné kvóty

    Proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov sú všetky krajiny tzv. Vyšehradskej skupiny (Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko), Slovenska sa ale začaté konanie netýka.
     
    Česká republika teraz odmieta napĺňať nielen povinné kvóty, ale aj dobrovoľný záväzok, ktorý predtým urobila. Z celkového počtu približne 2 600 ľudí zatiaľ Česko prevzalo len 12 migrantov. Žiadnych ďalších už podľa vyjadrenia ministra vnútra Milana Chovanca neprijme. Chovanec to zdôvodnil okrem iného zhoršenou bezpečnostnou situáciou.
     
    - Reklama -