Ubodanie Trumpa na javisku, vyhodenie Bieleho domu do povetria. A potom sa divíte, že niekto skutočne postrelí jeho spojenca, píše komentátor

    0
    Americký prezident Donald Trump reční v Palm Beach. (Autor: TASR)

    Republikánsky kongresman Steve Scalise trénoval s kolegami na charitatívne stretnutie v bejzbale, kde budú hrať republikáni proti demokratom. V jednej chvíli vtrhol k politikom 66-ročný strelec a začal do nich páliť z poloautomatickej zbrane. Steve Scalise leží v nemocnici vo vážnom stave. Prečo sa to stalo? Možno preto, že v USA stále rastie napätie medzi priaznivcami a odporcami Donalda Trumpa. A teraz toto napätie dosiahlo ďalšiu úroveň. Možno aj s pomocou médií, ktoré odpor proti Trumpovi údajne rozdúchavajú.

    „Bývalá ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová natočila video, v ktorom vyzýva ,ľudí, na ktorých práva je vedený útok‘, aby si ,vzali príklad z bojovníkov za slobodu z minula, […] pochodovali, krvácali a áno, niektorí z nich zomreli. […] Môžeme to urobiť znovu‘. Demokratickým senátorom sa zrejme tento prestrelený apel na pouličnú vojnu páčil, tak si ho dali na svoj Facebook,“ píše denník.

    Lenže tým sa to nekončí. Z úst slávnej speváčky Madonny dokonca zaznela výzva vyhodiť Biely dom do vzduchu. Popová hviezda tak priložila polienko do už tak rozpáleného ohňa. Možno aj preto došlo k streľbe na jedného z politikov.

    „K zhoršovaniu atmosféry prispieva, že každý politický rozpor je už opisovaný ako osudová vec života a smrti. Keď sa hovorí o zmenách v náhrade zdravotného poistenia, vstúpi do toho naplno Bernie Sanders slovami, že sa tak odsúdia desaťtisíce ľudí na predčasnú smrť. Zmena federálnych predpisov okolo transgendrových záchodov zase údajne spôsobí, že viac dospievajúcich spácha samovraždu,“ píše ďalej denník.

    A aby toho nebolo málo, v New Yorku sa hrá divadelná hra – Shakespearov Julius Caesar –, v ktorej ubodaný herec nápadne pripomína Donalda Trumpa. Ide síce len o vyjadrenie určitého postoja, lenže niektorým ľuďom to stačí na to, aby vzali do ruky zbraň a začali strieľať. Takto sa to končieva, keď legitímny politický boj prerastie do niečoho oveľa nebezpečnejšieho.

    Inscenácia hry Julius Caesar v New Yorku, ktorej hlavný hrdina nápadne pripomína Donalda Trumpa:

    - Reklama -