Britská vláda odložila prejav kráľovnej Alžbety II. Dôvodom je spustenie rokovaní o brexite

    0
    Britská kráľovná Alžbeta II. (Autor: TASR/Chris Jackson/Pool Photo via AP)

    Britský minister pre rokovania o odchode z Európskej únie David Davis v dnešnom rozhovore pre spravodajskú televíznu stanicu Sky News upozornil, že k spusteniu rokovaní nemusí dôjsť 19. júna aj kvôli tomu, že kráľovná Alžbeta II. mala v tento deň predstaviť pred oboma komorami parlamentu nový vládny program staronovej konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej. Zároveň spresnil, že rokovania s Bruselom určite začnú v priebehu budúceho týždňa.

    Úrad vlády informácie o pondelňajšom prejave kráľovnej odmietol potvrdiť, ako však neskôr uviedla spravodajská stanica BBC, vládny kabinet oddialil vystúpenie kráľovnej „o niekoľko dní“.

    Britská politická scéna sa ocitla pod novým tlakom po minulotýždňových parlamentných voľbách, v ktorých Konzervatívna strana premiérky Mayovej nezískala väčšinu v parlamente a bude sa musieť spoľahnúť na podporu Demokratickej unionistickej strany (DUP) v Severnom Írsku.

    Tlačová agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že výsledky volieb z 8. júna vyvolali vážne otázky o schopnosti premiérky vykonávať plány súvisiace s odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Podľa Sky News rozhodnutie Mayovej úradu oddialiť prejav kráľovnej možno vnímať aj ako jej snahy získať kontrolu nad novou menšinovou vládou.

    - Reklama -