Trumpov minister bude verejne svedčiť v kauze zásahov Moskvy do volieb. Čakajú ho aj otázky o jeho kontaktoch s ruským veľvyslancom

    0
    Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions (Autor: TASR)

    Verejné vypočúvanie si želá práve Sessions.

    Až dosiaľ nebolo jasné, či bude Sessions svedčiť verejne, alebo za zatvorenými dverami. Senátny výbor vedie vlastné vyšetrovanie údajného zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb.

    Utorkové vypočúvanie o 14.30 h miestneho času (20.30 h SELČ) sa bude podľa očakávania väčšinou zameriavať na Sessionsovu úlohu pri odvolaní riaditeľa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho.

    Ten vo svojej minulotýždňovej výpovedi pred senátnym výborom, ktorá bola verejnosťou a médiami mimoriadne sledovaná, obvinil Trumpa, že ho odvolal v snahe ovplyvniť vyšetrovanie týkajúce sa práve Ruska.

    Sessions sa v marci sám zriekol akejkoľvek účasti na federálnom vyšetrovaní kontaktov Ruska s prezidentským volebným štábom Donalda Trumpa – po tom, čo priznal, že sa vlani dvakrát stretol s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisľakom.

    Zákonodarcom však pritom v januári na vypočúvaní tvrdil, že sa s Rusmi počas kampane nestretol.

    Práve Sessions Trumpovi odporučil, aby odvolal riaditeľa FBI Comeyho.

    Sessionsa teda čakajú aj otázky o jeho kontaktoch s ruským veľvyslancom Kisľakom počas prezidentskej predvolebnej kampane. 

    - Reklama -