Deti nevystavujeme konfliktným situáciám, keď vyrastú, nedokážu zvládať žiadne problémy. Chvalabohu, žijeme v mieri, hovorí psychológ

    0
    Psychiater Péter Hunčík (Autor: Facebook, Komáromi Szalon)

    Psychiater spomenul vo vyše 20-minútovom videorozhovore pre HNtelevíziu viaceré témy, pričom sa nevyhol ani problematike extrémizmu či psychickej frustrácie čoraz väčšieho počtu ľudí.

    Podľa Hunčíka sú deti dnes odmalička rozmaznávané a rodičia im tak robia vlastne medvediu službu, pričom im vytvárajú akýsi obraz dokonalého, no nereálneho sveta.

    „Nevystavujeme ich konfliktným situáciám. Keď potom vyrastú, tak v 18 – 20 rokoch nedokážu zvládať žiadne problémy,“ myslí si odborník.

    Hunčík tiež spomína, že sú obrovské rozdiely v  tom, ako sú deti vychovávané napr. v Afrike, prípadne v Európe, Ázii či Severnej Amerike. Forma výchovy a životný štýl sa pritom výrazne líšia. 

    Pokiaľ však ide o  našich mladých ľudí, nevyjadril sa Hunčík úplne najoptimistickejšie.

    „Dnešná mládež akoby nebola pripravená patričným spôsobom tak, aby vedela riešiť konfliktné, respektíve frustrujúce situácie. Ani si nevieme predstaviť, čo by to znamenalo postaviť sa a konfrontovať sa s niekým. Teda ísť s niekým do boja. Neviem, či by sme nezlyhali na celej čiare,“ vravel bez obalu skúsený psychiater, ktorý narážal aj na to, že v Európe žijeme už vyše 70 rokov, chvalabohu, v mieri.

    Celý rozhovor TU.

    Problémom je podľa Hunčíka aj to, že ľudia čoraz častejšie nevedia zaujať jednoznačné „áno – nie“ stanovisko. „Neradi sa púšťajú do takých čierno-bielych riešení. Toto chcem, toto nechcem. Celý náš svet ide týmto smerom – trošku z tohto, trošku z tohto, len sa vyhnúť tomu, aby nedošlo ku konfrontáciám.

    Takýto stav môže byť podľa psychiatra obzvlášť nebezpečný pri voľbách. Šancu tak môžu dostať aj extrémisti.

    „Život je niekedy až nebezpečný a treba brať na vedomie, že aj toto existuje. A treba vedieť žiť aj za týchto podmienok. Netreba unikať pred takýmito udalosťami. Bohužiaľ, taký je svet,“ dodal na margo krvavých teroristických útokov z posledných rokov Hunčík.

    - Reklama -