Bezpečnostný expert sa s tým nemaznal: Politici by sa mali starať o bezpečnosť občanov naozaj reálne, a nie iba slovami

    0
    Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

    “Je dosť znepokojujúce sledovať dianie politikov po posledných útokoch vo Veľkej Británii, kde sa obmedzujú zase iba na slová sústrasti, súcitu a solidarity. Verejnosť by už mala tlačiť na európske politické špičky, aby sa starali o bezpečnosť občanov naozaj reálne, a nie iba slovami, pretože je zrejmé, že to treba od základu zmeniť najmä v západnej časti Európskej únie a vo Veľkej Británii, samozrejme, ktorá sa bude neustále s Európskou úniou úzko viazať aj po brexite, že treba urobiť také politické zmeny, ktoré budú prispievať k znižovaniu tohto rizika,” dodal ďalej pre TASR Žitný.

    Podľa jeho slov to znamená hľadať aj riešiť problém tam, kde ten problém je, čiže zjavne v moslimskej komunite. “A revidovať pojem politická korektnosť, pretože pokiaľ zostanú politické európske špičky v doterajšom kurze, tak ich nakoniec vymenia oveľa rizikovejšie a až nedemokratické politické sily, a to pôjde naprieč Európou. To, že pravicové extrémistické strany a nesystémové strany vyrastajú ako huby po daždi po celej Európe, je dostatočne silný signál a nepochybne zviazaný aj s týmto problémom islamského terorizmu na európskom kontinente,” uviedol Žitný.

    Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková potvrdila, že počet obetí sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne sa zvýšil na sedem.

    Podľa jej vyjadrenia zomrelo sedem civilistov plus traja útočníci, ktorí použili dodávku na zrazenie ľudí na Londýnskom moste (London Bridge) a následne dobodali ďalšie osoby v priľahlej lokalite Borough Market. Trojicu útočníkov v priebehu niekoľkých minút zastrelila polícia.

    Dicková ďalej uviedla, že situácia je pod kontrolou, avšak v danej oblasti – južne od Temže – stále zostáva početný policajný kordón. V Londýne budú posilnené policajné hliadky vrátane ozbrojených zložiek. Polícia zatiaľ nepozná totožnosť atentátnikov, dodala Dicková.

    Príslušné úrady zvažujú, či sa zvýši stupeň teroristického ohrozenia z aktuálneho vážneho na najvyšší – kritický.

    - Reklama -