Mayová ráznejšie ako kedykoľvk doteraz: Británia je príliš tolerantná voči islamskému extrémizmu

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    “Kým v uplynulých rokoch sme spravili výrazný posun, úprimne povedané, naša krajina je priveľmi tolerantná voči extrémizmu. Musíme sa preto stať zdatnejšími pri jeho identifikovaní a likvidovaní naprieč celým verejným sektorom a spoločnosťou. Bude si to vyžadovať náročnú a často nepríjemnú konverzáciu, ale naša krajina sa musí v boji proti extrémizmu zjednotiť. Nesmieme žiť v segregovaných, odlúčených komunitách, ale ako jedno skutočne Spojené kráľovstvo,” vyhlásila Mayová.

    Predsedníčka britskej vlády svoje vyhlásenie učinila dopoludní pred svojím sídlom na Downing Street č. 10, pričom ostro odsúdila útok vykonaný trojicou páchateľov na Londýnskom moste a v lokalite Borough Market. Útočníci dodávkou a nožmi usmrtili najmenej sedem ľudí a spôsobili zranenia ďalším 48 osobám. Útočníci podľa svedkov kričali: “To je za Alaha!”

    Útočníkov polícia zastrelila do ôsmich minút po prvom núdzovom telefonáte, uvádza spravodajská stanica BBC. Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková vyzdvihla “výnimočnú statočnosť” svojich kolegov, ktorí útočníkov zneškodnili.

    Ide už o tretí teroristický útok na území Spojeného kráľovstva za uplynulé tri mesiace. Pri marcovom útoku v londýnskom Westminstri útočník automobilom a nožom zavraždil piatich ľudí; pri bombovom samovražednom útoku pred menej než dvoma týždňami v Manchestri zahynulo 22 návštevníkov popového koncertu.

    - Reklama -