Európska komisia ruka v ruke s Facebookom a ďalšími sociálnymi médiami. Takéto sú výsledky boja proti nenávistným prejavom

    0
    Ilustračné foto: Hackeri (Autor: SITA)
    Komisia pred rokom spolu so štyrmi najvýznamnejšími platformami sociálnych médií – Facebook, Twitter, YouTube a Microsoft – prijala kódex správania pre boj proti nezákonným nenávistným prejavom na internete. Jeho súčasťou je súbor záväzkov zo strany sociálnych platforiem bojovať proti šíreniu takéhoto obsahu v Európe.
     
    Z vyhodnotenia, ktoré uskutočnili mimovládne organizácie a verejné subjekty v 24 členských štátoch a ktoré bolo uverejnené pri príležitosti prvého výročia kódexu správania, vyplýva, že zapojené spoločnosti dosiahli značný pokrok pri plnení svojich záväzkov.
     
    Podpredseda EK zodpovedný za digitálny jednotný trh Andrus Ansip upozornil, že úzka spolupráca so súkromným sektorom v boji proti nezákonným nenávistným prejavom naozaj prináša výsledky a eurokomisia chce tieto spoločné snahy ešte znásobiť. Dodal, že EK objasní postupy oznamovania nezákonného obsahu a prijímania opatrení na jeho účinné odstraňovanie pri súčasnom zachovaní slobody prejavu.
     
    Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová zdôraznila, že výsledky už druhého hodnotenia kódexu správania sú povzbudivé.
     
    “V porovnaní so situáciou spred šiestich mesiacov zapojené spoločnosti teraz odstraňujú dvakrát viac prípadov nezákonných nenávistných prejavov a postupujú rýchlejším tempom,” opísala situáciu. To podľa nej potvrdzuje skutočnosť, že samoregulačný prístup môže fungovať, ak si všetky zúčastnené strany plnia svoje úlohy. Dodala, že je takisto dôležité, aby IT spoločnosti poskytovali spätnú väzbu tým, ktorí oznámili prípady nezákonných nenávistných prejavov.
     
    IT spoločnosti sa podpisom kódexu správania zaviazali najmä k tomu, že väčšinu platných oznámení týkajúcich sa nezákonných nenávistných prejavov preveria za menej ako 24 hodín a v prípade potreby takýto obsah odstránia alebo zablokujú k nemu prístup na základe vnútroštátnych právnych predpisov, ktorými boli transponované európske právne predpisy.
     
    Komisia pripomenula, že z nedávneho európskeho prieskumu vyplynulo, že 75 percent osôb, ktoré sledujú diskusie na internete alebo sa na nich zúčastňujú, sa stretlo s prípadmi napádania, vyhrážok alebo nenávistných prejavov. Takmer polovica týchto respondentov uviedla, že ich to odradilo od zapojenia sa do internetových diskusií.
     
    EÚ a jej členské štáty nesú spolu so spoločnosťami prevádzkujúcimi sociálne médiá a inými platformami kolektívnu zodpovednosť za podporu a uľahčovanie slobody prejavu v online prostredí. Všetky tieto subjekty majú zároveň zodpovednosť za to, aby sa internet nestal živnou pôdou pre násilie a nenávisť.
     
    - Reklama -