Chaos, ktorý si ani nechcime predstaviť. Nešla by voda, nefungovali by nemocnice. Pellegrini maľuje čierny scenár

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini sa v komentári vracia k nedávnym hackerským útokom, ktoré ochromili nemocnice či aerolinky. Pripomína, že na podobné útoky by malo byť pripravené aj Slovensko. „Ak by sa niekto rozhodol zaútočiť napríklad na našu prenosovú sústavu a v celej krajine by odpojil elektrinu, následky môžu byť nedozerné,“ píše a pokračuje, „nešla by voda, nefungovali by obchody, benzínové pumpy, chladenie, problém by mali fabriky, nemocnice, domovy dôchodcov, prosto všetci.“

    „Chaos, ktorý by zavládol, si radšej nechcime ani predstaviť,“ dodáva Pellegrini a ponúka riešenie v podobe zákona o kybernetickej bezpečnosti. Tento zákon by mal definovať úlohy jednotlivých rezortov, ako postupovať v prípade kybernetického útoku.

    „Ak dnes Slovensko hovorí, že potrebuje viac investovať do svojej obrany a plniť tak záväzky voči NATO, jej súčasťou musia byť aj výdavky na kybernetickú obranu,“ tvrdí Pellegrini s tým, že ak sa podarí ho presadiť, Slovensko bude lepšie pripravené. „Preto verím, že pri tomto dôležitom zákone nás čaká čisto odborná diskusia a politické tričká si každý nechá vo vlastnej šatni,“ uzavrel.

    - Reklama -