Strana britskej premiérky stráca dych

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)
    Britská premiérka vypísala na 8. júna predčasné parlamentné voľby, aby upevnila svoje postavenie pred rokovaním s Európskou úniou o podmienkach brexitu. Ak však v týchto voľbách nezíska v Dolnej snemovni veľkú väčšinu – a všetko nasvedčuje tomu, že naopak môže o väčšinu v parlamente prísť, britská politika sa ocitne v chaose.
     
    Najnovší prieskum YouGov, v ktorom opozičných labouristov podporilo 39 percent a konzervatívcov 42 percent opýtaných, je doteraz najsilnejším signálom, že voľby budú oveľa tesnejšie, ako sa predpokladalo. Keď Mayová voľby 18. apríla vyhlásila, konzervatívci viedli pred labouristami o 24 percent.
     
    Podľa najnovšieho prieskumu YouGov by konzervatívci v Dolnej snemovni obsadili 317 kresiel, čo znamená, že by im chýbalo deväť kresiel k absolútnej väčšine 326 kresiel.
     
    Po náročnej predvolebnej kampani, ktorú minulý týždeň prerušil samovražedný útok v Manchestri, prieskumy ponúkli celý rad očakávaných volebných výsledkov. Na jednej strane predpovedali, že Mayovej konzervatívci prídu o parlamentnú väčšinu, a na druhej strane, že získajú drvivé víťazstvo. Môže to byť aj hocičo medzitým.
     
    - Reklama -