V tomto je príčina rusofóbie, nechal sa počuť Putin

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Na stretnutí s predstaviteľmi vybraných svetových médií, ktoré sa konalo v rámci Petrohradského ekonomického fóra, Putin podčiarkol, že hackeri “môžu vzísť z ktoréhokoľvek štátu sveta”. Vo vzťahu k Rusku však povedal, že “na štátnej úrovni sa tým nezaoberáme, a to je najhlavnejšie”. Zdôraznil, že Rusko sa, naopak, snaží bojovať proti počítačovým útokom.

    Podľa Putina žiadni hackeri “nemôžu zásadným spôsobom ovplyvňovať priebeh predvolebnej kampane” v Európe, Ázii či Amerike. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že americké tajné služby svojho času obvinili Rusko, že počítačovým útokom na e-mailové kontá Demokratickej strany pomohlo kandidátovi republikánov Donaldovi Trumpovi vyhrať prezidentské voľby v USA.

    Na úvod dnešného stretnutia s novinármi Putin vyhlásil, že Rusko bojuje za svoje zákonné štátne záujmy, ale “pokúšajú sa nás zdržiavať”. Tiež konštatoval, že Rusko čelí pokusom o marenie svojich legitímnych záujmov.

    Vzťahy Ruska so Západom sú na najhoršej úrovni od čias studenej vojny po vypuknutí krízy na Ukrajine. USA a EÚ uvalili na Rusko sankcie po tom, ako na základe sporného referenda anektovalo Krymský polostrov patriaci dovtedy pod správu Ukrajiny. Západ Rusku vyčíta aj podporu proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. 

    Putin však dnes v Petrohrade zopakoval, že ekonomické sankcie voči Rusku majú “nulový účinok”. Vyslovil tiež predpoklad, že súčasné napätie vo vzťahoch so Západom sa zníži, pretože je “kontraproduktívne a pre všetkých škodlivé”. Dodal, že Rusko už registruje pozitívne zmeny v prístupe k sebe.

    Príčina všeobecnej rusofóbie tkvie podľa Putina v potvrdení mnohopolárneho sveta, čo sa “zástancom unilaterálneho sveta nepáči”. 

    - Reklama -