Zásadná informácia o výbuchu v Manchestri: Útočník si bombu zhotovil sám

    0
    Po výbuchu v Manchesteri (Autor: TASR)

    Vyšetrovatelia však stále nevylúčili možnosť, že samovražedný útočník Salman Abedi mohol byť súčasťou širšej siete. Polícia už celkovo zadržala 14 podozrivých, avšak troch z nich neskôr prepustila bez vznesenia obvinení. 

    Vo väzbe stále zostáva 11 mužov podozrivých z trestných činov súvisiacich z terorizmom. Ich totožnosť polícia nezverejnila, podľa neoficiálnych informácií má byť medzi nimi Abediho starší brat. 

    Analýzy záberov z bezpečnostných kamier a ďalšie zhromaždené dôkazy naznačujú, že “Abedi si sám kúpil väčšinu kľúčových komponentov (použitých pri výrobe bomby)”, uviedol Russ Jackson z protiteroristickej jednotky regiónu severozápadného Anglicka.

    “Mnohé z jeho aktivít a činov – zaznamenaných počas štyroch dní od príletu do krajiny do spáchania strašného útoku – podnikol (Abedi) sám,” povedal Jackson. 

    Abedi zabil po koncerte americkej speváčky Adriany Grande v hale Manchester Arena 22 ľudí. Ďalších vyše 100 utrpelo pri útoku z 22. mája zranenia. 

    V rámci pátrania po prípadných Abediho komplicoch už polícia vykonala v Manchestri a okolí viac ako desiatku domových prehliadok. Do vyšetrovania prípadu je dovedna zapojených zhruba 1000 príslušníkov polície. 

    - Reklama -