Nevydržím to počúvať. Vy ste taký kalerábista ako Danko. Sulík a Kotleba si v debate nič nedarovali

    0
    Richard Sulík, Norbert Dolinský, Marian Kotleba (Autor: Reprofoto: TA3)
    Na úvod debaty medzi Sulíkom a Kotlebom otvoril moderátor aktuálnu tému podania generálnej prokuratúry (GP) na najvyšší súd (NS) pre rozpustenie ĽSNS. Dôvodom má byť podľa prokuratúry to, že je Kotlebova strana vraj fašistická a snaží sa o odstránenie demokratického zriadenia na Slovensku. Niečo také už kotlebovci popreli v reakcii na podanie a tento postoj zopakoval aj predseda pred kamerami. 
     
    „Môžeme túto vec vnímať len a len politicky,“ povedal Kotleba v reakcii na podanie, v ktorom GP navrhuje rozpustiť jeho stranu. Predseda ĽSNS pripomenul vystúpenie Andreja Danka z prvej polovice relácie V politike, ktoré je podľa Kotlebu dôkazom, že ide o politickú objednávku. Žiadne porušenie ústavy z ich strany líder nevidí. 
     
    „Ide o politickú objednávku (s cieľom) zničiť tvrdú opozičnú stranu,“ dodal Kotleba. Návrh na rozpustenie ĽSNS, ktorý dala prokuratúra na súd, strana podľa predsedu zatiaľ ešte nevidela.  

    Sulík o fašizme a voličoch kotlebovcov 

    K snahám o rozpustenie kotlebovcov sa vyjadril aj europoslanec a predseda opozičnej SaS Richard Sulík. Ten má vo veci, zdá sa, jasno. „Považujem stranu pána Kotlebu za fašistickú,“ uviedol bez okolkov líder slovenských liberálov. 
     
    Sulík svoje tvrdenie zdôvodnil tým, že za stranu ĽSNS kandidoval známy nacionalista Marián Magát pod číslom 88, ktoré sa používa ako alfanumerické označenie nacistického pozdravu „heil Hitler“. Europoslanec pripomenul aj vyjadrenia poslanca Milana Mazureka, ktorý na sociálnej sieti v minulosti označil smrť šiestich miliónov Židov počas holokaustu za rozprávky, o čom sme písali napríklad TU
     
    „Toto sú pre mňa silné znaky fašistickej strany,“ povedal Sulík s tým, že keby Kotlebova strana mala percento alebo pol percenta, nikto by nešiel nič rozpúšťať. 
    Podľa Sulíka sa treba pozrieť na to, prečo má ĽSNS stále rastúcu podporu u voličov. „V krajine, ktorá je takto rozkradnutá, ako za 10 rokov vlády Roberta Fica, kde napríklad špeciálny prokurátor nedotiahne zo 61 prípadov ani jeden pred súd, tak to je tá zúfalosť ľudí, ktorá ženie voličov pánovi Kotlebovi. Tu sa musia riešiť podstatné veci a nie takéto a tiež si myslím, že mu (Kotlebovi) to v konečnom dôsledku môže priniesť politické body,“ zdôvodnil líder SaS. 
     
    Sulík má na snahu o rozpustenie ĽSNS zo strany generálnej prokuratúry podobný názor ako analytik Ján Baránek. Ten v nedávnom rozhovore pre Parlamentné listy povedal, že či už kotlebovcov zakážu, alebo nie, „každé rozhodnutie bude len a len zlé“, pretože im prinesie nových priaznivcov. 

    Kotleba vysvetľuje, čo je fašizmus

    Poslanec a predseda ĽSNS sa nenechal zahnať do kúta a vyrukoval na obranu strany so svojskou definíciou fašizmu. „Fašizmus je vláda politikov, ktorí uprednostňujú finančné skupiny a podnikateľov pred záujmami vlastného štátu, a to sa, žiaľ, dnes na Slovensku deje a výsledkom toho je tá deprimujúca situácia, v ktorej musia ľudia žiť,“ uviedol Kotleba. 
     
    Podľa pravidla najlepšia obrana je útok vytiahol líder Ľudovej strany na Sulíka to, že jeho poslanci na ulici nebijú ľudí. Kotleba pritom narážal na facku, ktorú uštedril poslanec Osuský občianskemu aktivistovi Rudolfovi Vaskému počas protestu pred Bonaparte. „Naši poslanci, na rozdiel od vašich, nebijú ľudí na ulici,“ povedal líder ľudákov. 
     
    Sulík čin poslanca Osuského obhajoval tým, že išlo o jeho reakciu na hrubé urážky, ale to vraj nemení nič na tom, že Kotlebova strana je podľa europoslanca fašistická. 
     
    Vyjadrenia poslanca Mazureka o tom, že smrť 6 miliónov Židov počas holokaustu bola rozprávka, a Mizíkove slová o Židoch ocenených prezidentom Kotleba veľmi nekomentoval. Podľa neho poslanci vyjadrili len svoj názor, ktorý sa nemusel niektorým ľuďom páčiť. 
     
    „Musíme si ujasniť to, že poslanec Mizík v prvom rade vyjadril svoj nesúhlas s výberom ľudí, ktorým prezident Kiska udelil vyznamenanie. To, či tam boli nejakí Židia alebo nie, to on len konštatoval. On nikoho nehanobil. Vyjadril svoj politický názor,“ obhajoval svojho straníckeho kolegu Kotleba. 
     
    „Keď poviem o dobermanovi, že je to doberman, tak to nie je urážka, ak poviem o zlodejovi, že je zlodej, tak to nie je urážka, to je konštatovanie faktu. Keby som tam dal nejaký prívlastok, tak potom sa môžeme rozprávať o porušení zákona, ale takto je to možno nemilé, ale nie je to trestné,“ dodal. 

    Zlepšovať život ľudí 

    Debata sa dlhšie točila práve okolo toho, či je alebo nie je to-ktoré vyjadrenie poslancov ĽSNS fašistické, a prišlo aj na riešenie straníckych programov. Podľa Sulíka je ten, ktorý má Kotlebova strana, nereálny a doviedol by Slovensko na úroveň Bieloruska. Program ĽSNS Sulík neskôr označil za zdrap papiera. 
    Obaja lídri opozičných strán sa dokázali zhodnúť na jednej veci a tou bol názor na prehľadávanie kancelárie poslanca Mizíka a jeho odvedenie z výboru národnej rady políciou. Sulík aj Kotleba takýto zásah považujú za neprimeraný. 
     
    Na otázku o spolupráci ĽSNS s opozíciou či koalíciou v parlamente Kotleba povedal, že jeho strana nemá problém podporiť akýkoľvek zákon, ak je prínosom pre ľudí. „Poslanci ĽSNS podporia každý zákon, ktorý pomôže Slovensku,“ povedal šéf ľudákov. Sulík s týmto názorom súhlasil, ale dodal, že v SaS majú poslanci slobodu hlasovať, ako uvážia za vhodné, a nemôže ovplyvniť, ako niektorí z jeho strany za každú cenu odmietajú podporiť zákony predkladané kotlebovcami. 

    Kotleba v BBSK

    Pred blížiacimi sa voľbami do VÚC sa Sulík s Kotlebom nevyhli ani debate o tejto téme. Sulík sa ohradil voči zmene hlasovania o šéfoch vyšších územných celkov na jednokolové a obvinil Kotlebu z toho, že jeho strana podporila v tejto veci vládny návrh zákona. „Žiaľ, táto (dvojkolová) voľba bola vďaka spolupráci Smeru a ĽSNS zrušená,“ vyhlásil europoslanec. 
     
    Kotleba sa však ohradil a odporučil Sulíkovi, aby si pozrel záznamy z hlasovania NR SR o zmene zákona o voľbách do VÚC. V nich by vraj zistil, že kotlebovci za túto zmenu nehlasovali. „My sme nechceli meniť pravidlá volebnej súťaže tesne pred voľbami. Nemôžete nás preto ani viniť zo spolupráce s vládnou koalíciou,“ bránil sa Kotleba. 
    Sulík svoje slová zobral späť a ospravedlnil sa za svoj výrok. „Hovorím, beriem späť, mal som zlú informáciu,“ povedal predseda SaS. 
     
    Sulík však s kritikou neskončil a obul sa do hospodárenia v Banskobystrickom samosprávnom kraji.
     
    Podľa europoslanca, ktorý sa odvolal na štatistiky INEKO, je finančné zdravie BBSK najhoršie spomedzi samosprávnych krajov. Kotleba odpovedal tým, že zatiaľ čo za jeho vládnutia v BBSK klesol dlh kraja o 38 miliónov eur, za vlády Ivety Radičovej, v ktorej bol aj Sulík, štátny dlh narástol o 3 miliardy. Štatistiku INEKO označil líder ĽSNS za netransparentnú. 

    Kalerábista ako Danko

    Došlo aj na sociálne otázky a v tomto smere Marian Kotleba pripomenul, že chce jeho strana presadiť znižovania dôchodkového veku, aby ľudia nešli na penziu upracovaní. Sulík to považuje za ďalšiu finančnú záťaž a dôkaz toho, že plány ĽSNS by ešte viac zadlžili Slovensko. 
     
    „Dôchodkový vek 60 rokov, keď ľudia žijú stále dlhšie a dlhšie, to má aký zmysel, prosím vás pekne?“ opýtal sa Sulík Kotlebu na plány jeho strany v oblasti penzií. 
     
    Politici sa nevyhli ani zdravotníctvu. „Síce rozprávate pekné reči, ale neviete to nijak konkrétne povedať,“ vyjadril sa Sulík pri rozprave o plánoch kotlebovcov na zavedenie len jedinej, štátnej zdravotnej poisťovne. 
     
    „Rozdiel medzi nami dvomi alebo našimi stranami je v tom, že my chceme ľuďom nechať istú dôstojnosť a to, aby mali právo na zodpovedné pracovné a životné podmienky,“ odpovedal Kotleba, ale do reči mu skočil pobúrený Sulík. 
     
    „Tlačíte kaleráby. To je strašné počúvať, nie, nevydržím to počúvať, preto vám skáčem do reči. Vy ste taký kalerábista ako Danko. Navrhnite ešte 15. plat,“  povedal ironicky Sulík, prekrikovaný Kotlebom a moderátorom relácie. 

    Voľba šéfa RTVS

    S blížiacou sa voľbou nového šéfa RTVS sa Kotleba so Sulíkom rozprávali aj o tejto téme. SaS si podľa predsedu strany počká na vypočúvanie kandidátov a až potom sa poslanci rozhodnú o kandidátovi. 
     
    Kotlebovci svojho kandidáta nemajú, ale podľa Mariana Kotlebu celkom určite nepodporia doterajšieho riaditeľa verejnoprávneho média Václava Miku. „Vypočujeme si tých ľudí na výbore a budeme podľa toho hlasovať,“ povedal šéf ĽSNS. 
     
    „Najúsmevnejšie sú v tomto predstavy predsedu parlamentu, ktorý by chcel mať štátnu televíziu. Normálne, že Andrej Danko, keby sme začali realizovať jeho veci, tak neskončíme, ako vyčítam pánovi Kotlebovi, ale v 50. rokoch. Budete vidieť. Ešte chvíľku nech tam straší a navrhne zakázať džínsy v škole a dlhé vlasy taktiež,“ zhodnotil v závere Sulík predstavy lídra koaličnej SNS o zoštátnení verejnoprávneho média. 
     
    Celú reláciu nájdete v archíve TA3 TU
     
    - Reklama -