Terorizmus? Ľudia si zvykajú, hovorí odborníčka

    0
    Ilustračná fotografia. Po útoku pred budovou britského parlamentu (Autor: TASR)
    Staré známe príslovie, že človek si časom zvykne na všetko, sa dá, zdá sa, aplikovať aj na teroristické útoky, ktoré neprestávajú strašiť Európu. Podľa sociológov a ďalších expertov na správanie majú teraz spoločnosti a komunity šancu vybudovať si odolnosť voči nebezpečenstvu. „Ľudské bytosti si naozaj dobre dokážu privyknúť na čokoľvek,“ tvrdí riaditeľka Medzinárodného centra štúdií násilného extrémizmu Anne Speckhardová v rozhovore pre Deutsche Welle. 
     
    „Ľudia si zvykajú na každý mesiac sa opakujúce útoky v rôznych mestách po celom svete a len ďakujú svojim šťastným hviezdam, že to neboli práve oni, kto sa stal náhodným terčom. Teroristi, ktorí vedú úspešné teroristické kampane, potrebujú vzbudiť pocit, že ktokoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek môže byť obeťou útoku,“ uviedla Speckhardová. 
     
    Doron Pely z Univerzity v južnej Kalifornii dodáva, že prežitie teroristických útokov môže dať ľuďom vzácnu skúsenosť a dodať im odolnosť. Pri opakovaní niečoho podobného sú potom ľudia podľa Pelyho schopnejší sa „odraziť“ či vyrovnať sa s tým, čo po útoku nastane. 
     
    „Všetci Európania začínajú zbierať nešťastné, ale celkom použiteľné spomienky na to, ako sa vyrovnali so situáciou, ako je táto. Vedia, že život pokračuje aj po traume, pretože majú skúsenosť s jej odrazením. Videli návrat na Champs Élysées, ľudí v metre veľmi tesne po teroristickom útoku, videli otvorené trhy na verejných priestranstvách a to sú spomienky, ktoré sú pre komunity mimoriadne vzácne,“ tvrdí Pely o strašných spomienkach na teroristické útoky. 
     
    Úspešné vyrovnanie sa s teroristickými útokmi pomáha podľa Pelyho budovať úplnú odolnosť voči niečomu takému. Jednotlivci pod tlakom, vystavení teroru však reagujú rôzne a to môžu vraj zneužiť extrémisti na vlastné ciele. „Je to v podstate hra medzi strachom a odolnosťou. Teroristi by chceli, aby sme reagovali zo strachu, pretože to slúži ich cieľom. Ľudia by, samozrejme, radšej odpovedali odolnosťou,“ myslí si Pely. 
     
    Experti, ktorých spovedala redakcia Deutsche Welle, sa zhodli na tom, že reakcie na terorizmus často zneužívajú nielen teroristi samotní, ale aj iné skupiny, ktoré tento strach môžu otočiť proti skupinám obyvateľstva. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -