Putin a Erdogan sa dohodli na dôležitom postupe. Vyrieši sa týmto konečne situácia v Sýrii?

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas rokovania v prezidentskej rezidencii v Soči (Autor: TASR)

    Počas rokovaní o sýrskej kríze prezidenti zdôraznili dôležitosť čo najrýchlejšieho odsúhlasenia praktických aspektov realizácie memoranda o vytvorení zón deeskalácie v Sýrskej arabskej republike, uvádza sa vo vyhlásení. Tento krok umožní posilniť režim zastavenia paľby a zvýšiť účinnosť vnútrosýrskych rokovaní v ženevskom i astanskom formáte. Prezidenti sa dohodli na posilnení koordinácie úsilí v tejto oblasti, a to na rôznych úrovniach.  

    Podľa agentúry Reuters obe strany počas rozhovoru vyjadrili záujem na ďalšom prehlbovaní strategického partnerstva Ruska a Turecka. V tejto súvislosti rokovali aj o realizácii dohôd o vzájomnom zrušení obmedzení v obchodnej a ekonomickej oblasti a o realizácii spoločných veľkých projektov v energetike: ide o výstavbu plynovodu TurkStream a  jadrovej elektrárne Akkuyu.

    Ankara a Moskva sa snažia o normalizáciu vzájomných vzťahov naštrbených po tom, čo turecká stíhačka F-16 v novembri roku 2015 zostrelila nad Sýriou ruské lietadlo Su-24. Otepľovanie vzájomných vzťahov sa začalo vlani v júni ospravedlnením sa Turecka Rusku. Napriek dosiahnutému posunu však niektoré ruské reštrikcie voči Turecku stále platia: týka sa to napr. aj dovozu paradajok, konštatoval Reuters.

    - Reklama -