Islamistická radikalizácia je hlavným ohrozením pre západné krajiny. Bývalá moslimka radí, čo musíme urobiť

    0
    Korán (Autor: pexels.com)

    Európske krajiny podľa nej prežili nacizmus a radikálny komunizmus, takže majú skúsenosť s tým, ako sa s extrémistickou ideologizáciou ľudí dá porátať. „Ako to urobili? Vzdelávali svojich občanov a vysvetľovali im, prečo boli tie ideológie zlé. S radikálnym islamom to je rovnaké, ak sa ho chcete zbaviť, musíte vzdelávať mladých ľudí, ktorí sú terčom pre dawa, radikálnych islamistov. Musíte im vysvetľovať, prečo je politický islam zlý a prečo je šaría zlá, ukazovať im, že prináša nerovnosť, útlak, násilie a smrť,“ spomenula. Rozhovor s ňou priniesla MF Dnes.

    Islamskú radikalizáciu považuje Somálčanka za najväčšie nebezpečenstvo pre súčasné západné krajiny a hlavné ohrozenie existencie Európskej únie. Administratíva Donalda Trumpa by podľa nej mala nastoliť detailnú stratégiu v boji s radikálnym islamom skôr, než bude neskoro.

    Vo svete, myslí si spisovateľka, sú tri druhy moslimov. Hovorí im Medina, to sú tí tradiční, žijúci podľa Koránu. Mekka, to sú tí najpočetnejší, ale nijako neprežívajúci ono náboženstvo. A reformátori: „Odmietajú právo šaría, chcú toleranciu, slobodu, rovnosť pohlaví, ale nemajú opodstatnenie v tradícii, ktoré by im to umožňovalo. Niektorí z nich islam opustili, iní šíria osvetu,“ opísala ich.

    Stav boja proti extrémistickým islamistom prirovnáva k boju s ebolou. „Je to stav ohrozenia, keď sa všetci spoja, zabudnú na svoje politické odlišnosti a spoločne si povedia: ,Tak ako sa s týmto porátame?' Toto je prvý krok,“ podotkla s tým, že absolútne primárne je zvládnutie migračnej krízy, čo sa v súčasnosti nedeje.

    „Najskôr zo všetkého musí Európa nastoliť integračný program, len tak sa vyhne závažným problémom. Európa sa vyrovnala už s toľkými vecami! Ľudia sa museli vyrovnať s industriálnou revolúciou, museli prežiť dve svetové vojny a to, čo nasledovalo po nich. Žila som v Európe, keď ste zavádzali euro v mnohých krajinách naraz, je jasné, že koordináciu veľkých a zložitých úloh zvládnete. Takže ak sa ma pýtate, či vaši ľudia dokážu na seba zobrať taký veľký projekt, ako je asimilácia moslimov, tak hovorím áno, dokážete to. Otázka ale nie je, či to dokážete, ale či je na to politická vôľa. A o tej si nie som istá, že tam je,“ poznamenala na záver Hirsi Aliová.

    - Reklama -