Európa, zvykaj si. Moslimským imigrantom sa začína ramadán, nemecká televízia upravuje vysielanie

    0
    Pripravené porcie jedla počas pôstneho mesiaca ramadánu (ilustračné foto) (Autor: TASR)
    Tento rok sa ramadán oslavuje od 27. mája do 25. júna a vzhľadom na rastúci počet moslimov žijúcich v Európe sa tento sviatok stále viac týka aj nášho kontinentu.
     
    Moslimovia počas tohto sviatku nesmú za denného svetla jesť ani piť, čo môže byť značne limitujúce. Môžu sa cítiť vyčerpaní a nepodávajú stopercentný výkon v práci či pri štúdiu.
     
    Do problémov sa dostali moslimskí študenti žijúci vo Veľkej Británii. Národné skúšky GCSE, ktoré sa skladajú v šestnástich rokoch, a takzvané A-Levels, ktoré sú obdobou našich maturít, pripadajú v rokoch 2016 až 2018 na obdobie ramadánu. Britská Spoločná rada pre kvalifikácie, ktorá spravuje všetky britské národné skúšky, sa rozhodla vyhovieť moslimským študentom a naplánovala rozpis skúšok tak, aby skúšky z najpopulárnejších predmetov, ako sú matematika alebo angličtina, spadali do dní mimo ramadán.“ Informuje o tom server britského denníka The Guardian.
     
    Českým čitateľom informáciu sprostredkoval server Echo24.cz.
     
    Celý text nájdete TU.
     
    Na ramadán berú ohľad už aj v Nemecku, kde sa počas tohto sviatku vysielajú presné časy východu a západu slnka. Zaujímavé je aj to, že moslimovia musia v Európe hladovať a byť o  smäde oveľa dlhšie ako napríklad vo väčšinovo moslimskej Indonézii, ktorá je bližšie k rovníku.
     
    V Indonézii svieti slnko počas ramadánu asi 13 hodín, vo Veľkej Británii je to až 19 hodín. Až po západe slnka si môžu dopriať slávnostnú večeru nazývanú iftar.
     
    Moslimovia žijúci v Európe sa navyše často sťažujú, že im chýba atmosféra ich najdôležitejšieho sviatku v roku, na ktorú boli zvyknutí z domova. Vo väčšinovo moslimských krajinách sú na ramadán vyzdobené celé mestá.
     
    V Európe nie a moslimom sa vraj po tradičnej atmosfére cnie. Vo Švédsku sa však pokúsili vyjsť moslimom v ústrety. 
     
    Vo Švédsku v roku 2013 sa politici naprieč politickým spektrom zhodli, že ramadán je novou švédskou tradíciou. Pri príležitosti ramadánu bola podávaná vo švédskom parlamente slávnostná večera iftar,“ píše server.
     
    - Reklama -