„Kat“ Donald Trump: Skreše peniaze na zbrane Ukrajine. A poukážky na jedlo chudobným v USA

    0
    Donald J. Trump, prezident USA (Autor: TASR)

    Spojenci Spojených štátov boli dlhé roky zvyknutí na „otvorený účet“ vo Washingtone. Teraz všetko nasvedčuje, že zlaté časy rozhadzovania miliónov dolárov na všetky svetové strany sú preč a niektoré štáty čakajú krušné chvíle. Predovšetkým v oblasti vojenských grantov by chcela Trumpova administratíva ušetriť značné finančné prostriedky. Úsporné opatrenia by sa mali konkrétne dotknúť Pakistanu, Tuniska, Libanonu, Ukrajiny, Kolumbie, Filipín alebo Vietnamu.

    Všetky tieto krajiny mohli v minulých rokoch počítať so štedrou americkou podporou, lenže rozpočet na rok 2018 je už v tomto ohľade skromnejší. Pred pár týždňami redakcia servera Parlamentné listy na základe informácií Foreign Policy avizovala, že americký rozpočet na budúci rok pripraví veľké sklamanie Ukrajine. Finančné dotácie určené pre Kyjev by sa mali znížiť až o takmer sedemdesiat percent.

    Naopak 3,1 miliardy dolárov pre Izrael, 350 miliónov pre Jordánsko a približne 1,3 miliardy dolárov pre Egypt by mali zostať podľa denníka The Wall Street Journal zachované. Ako server ďalej uvádza, napríklad finančná podpora pre Pakistan by mala klesnúť z doterajších 265 miliónov dolárov na zhruba 100 miliónov. V prípade väčšiny ďalších krajín potom dôjde k prevodu grantov na pôžičky. Zatiaľ čo priaznivci úsporných opatrení jasajú, ozývajú sa aj kritické reakcie. Ich autori sa obávajú, že opatrenia by mohli zhoršiť vzájomné vzťahy s príslušnými krajinami.

    Komentátor servera The Hill Brandon Carter k tejto téme poznamenáva, že plánované škrty asi 800 miliárd dolárov počas nasledujúcich desiatich rokov sa nedotknú len zahraničných partnerov, ale aj samotných Američanov. „Podľa denníka The Washington Post príde desať miliónov obyvateľov USA s nízkymi príjmami o podporu v zdravotnej starostlivosti. K zníženiu (takmer 200 miliárd dolárov) dôjde aj v rámci programu doplnkovej výživy a v oblasti potravinových poukážok vôbec.“

    Trumpov návrh počíta s tým, že pri optimistickom vývoji ekonomiky môže krajina dosiahnuť za desať rokov vyrovnaný federálny rozpočet. „Zásadným predpokladom je však rast ekonomiky minimálne o tri percentá,“ píše Carter s tým, že podrobný rozpočtový plán bude zverejnený v utorok. Zatiaľ nie je jasné, do akej miery nachádza návrh rozpočtu podporu v samotnej Republikánskej strane. Niektorí republikáni však už dali najavo, že s ním nesúhlasia.

    - Reklama -