Donald J. Trump osekáva americkú pomoc Ukrajine. Bez milosti a dosť drsne

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Americká prezidentská administratíva predstavila vo svojom marcovom rozpočtovom návrhu plán na zníženie doterajšej finančnej pomoci rozvojovým krajinám o jednu tretinu. Podľa detailného dokumentu, ktorý sa podarilo získať novinárom z magazínu Foreign Policy, by mali byť zdroje doteraz určené na pomoc rozvojovým krajinám vložené do programu, ktorý súvisí s národnými strategickými cieľmi.

    Nový plán americkej strategickej administratívy by mal byť realizovaný vo fiškálnom roku 2018 a okrem iného má zahŕňať zlúčenie agentúry USAID, ktorá bola za distribúciu finančnej pomoci doteraz zodpovedná, s americkým ministerstvom zahraničia.

    Rozpočet Bieleho domu na rok 2018 poukazuje na zlúčenie oboch spomínaných entít v snahe „zaistiť väčšiu efektivitu prostredníctvom reorganizácie a konsolidácie s úmyslom umožniť kvalitnejšiu diplomaciu a rozvoj“.

    „Takýto krok nie je bezprecedentný. V roku 1999 došlo k ukončeniu činnosti USIA, ktorá financovala informačné a kultúrne programy v zahraničí, a mnoho jej programov prevzalo americké ministerstvo zahraničia. Ale rušenie alebo čiastočné obmedzovanie činnosti agentúry, ktorá je zameraná na prevenciu chorôb a potravinovú bezpečnosť, by mohlo byť oveľa problematickejšie,“ píše Foreign Policy.

    „Obávam sa, že za takéto rozhodnutie budeme musieť zaplatiť veľmi vysokú cenu,“ uviedol bývalý administrátor USAID za vlády Georga Busha Andrew Natsios.

    Zamestnanci USAID uviedli, že agentúra sa snaží vyrovnať s drastickými škrtmi takým spôsobom, že dáva väčšiu prioritu svojim zahraničným pobočkám pred tými, ktoré sa nachádzajú vo Washingtone. Ale aj tak sa vraj predpokladá, že návrh rozpočtu si vyžiada zrušenie 30 až 35 zahraničných misií. V súčasnosti USAID pôsobí v 100 krajinách.

    „To, k čomu v podstate dochádza, je dekonštrukcia najvýznamnejšieho nástroja amerického vplyvu v rozvojovom svete, ktorým je náš rozvojový program. Nemyslím si, že tí ľudia rozumejú, aká je rola USAID,“ uviedol Natsios.

    Škrty by sa mali dotknúť aj zdravotných programov v zahraničí, ktoré by podľa nového návrhu mali prísť zhruba o štvrtinu finančných dotácií.

    „Na vlastné oči som videl, ako americké peniaze v rozvojových krajinách zachraňujú milióny životov. Niet pochýb, že pre toto rozhodnutie budú ľudia zomierať,“ vyhlásil riaditeľ neziskovej organizácie Project Hope Tom Kenyon.

    Niektoré zo spomínaných škrtov sa budú týkať aj krajín, ktoré sa doteraz považovali za strategicky významné. Napríklad „zahraničná pomoc“ Ukrajine, ktorá má podporiť realizáciu politických a ekonomických reforiem, čelí takmer 70 % škrtom.

    „Jednou z našich hlavných priorít bola podpora toho, aby sa Ukrajina uberala smerom k európskym inštitúciám. Je v našom záujme, aby sa nepribližovala k tým ruským,“ uviedol bývalý veľvyslanec Spojených štátov na Ukrajine William Taylor.

    - Reklama -