Fico šokoval. Minister vnútra si zaslúži kyticu. Neuveríte, za čo

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Premiér uviedol, že rešpektuje rozhodnutie úradu. „A budem na tom trvať, že pokiaľ ide o tieto inštitúcie, dávajme im autoritu. Na druhej strane rešpektujem, že voči týmto inštitúciám je možné podať aj konkrétny opravný prostriedok a toto minister v danom prípade urobil,“ vysvetlil.

    Fico súhlasí s rozhodnutím Kaliňáka brániť sa voči rozhodnutiu ÚVO na súde. „Ale veď teraz nedávajte do popredia formálnu stránku veci, ale argumenty, ktoré vám minister dáva. Ja si myslím, že argumenty ministra vnútra sú absolútne racionálne. Tak teda dajme ministrovi vnútra kyticu kvetov za to, že dnes Ikea, ktorú má štát, má hodnotu možno o sedem alebo osem miliónov eur viac,“ uviedol premiér.

    Kaliňákov rezort mal zákon o verejnom obstarávaní porušiť tým, že bez súťaže uzavrel zmluvu na prenájom bývalej budovy starej Ikey na Tomášikovej ulici od spoločnosti Vienna Invest a potom si od nej objednal jej rekonštrukciu. Podľa Kaliňáka však ÚVO nevzal do úvahy neporušiteľnosť vlastníckeho práva, ktoré v tom čase na budovu štát nemal. Nebolo preto možné, aby budovu rekonštruoval niekto iný, ozrejmil minister.

    Premiér podľa jeho slov preto nemá „absolútne žiadny dôvod“ uvažovať o nejakých krokoch voči Kaliňákovi. „Ja si myslím že tento svoj názor na súdnom pojednávaní aj obháji,“ domnieva sa. „Myslím, že som povedal veľakrát, že Slovensko nemalo nikdy takého dobrého ministra vnútra, ako má teraz,“ povedal Fico, podľa ktorého je jeden svet mediálny a v tom druhom v stredu (17. 5.) privítali na sneme Združenia miest a obcí Slovenska Kaliňáka pozitívne.

    „Lebo tí ľudia vedia, čo minister vnútra pre nich urobil,“ doplnil Fico. Kritizoval, že médiá narábajú s rozhodnutiami ÚVO účelovo, keď toto akcentujú, ale neprezentovali rozhodnutie úradu o tom, že ministerstvo zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) neurobilo chybu pri obstarávaní slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

    Ministerstvo vnútra uzavrelo 11. februára 2015 bez súťaže so spoločnosťou Vienna Invest zmluvu na prenájom budovy tzv. starej Ikey, a to za 73.086 eur mesačne. Krátko na to, 9. apríla 2015, uzavrelo s tou istou spoločnosťou zákazku na rekonštrukciu budovy za 5,2 milióna eur. Následne 25. júna 2015 sa dodatkom nájom zvýšil na 110.855 eur mesačne. A 21. decembra 2015 uzavrelo ministerstvo opäť bez súťaže s rovnakou firmou zmluvu, ktorou získalo do vlastníctva budovu starej Ikey výmenou za doteraz zaplatené milióny, doplatok 2,3 milióna eur, ako aj za budovu Okresného úradu v centre Bratislavy znalcom ocenenú na 4,84 milióna eur.

    O tom, že ÚVO skonštatoval porušenie zákona zo strany ministerstva vnútra, informoval minulý týždeň nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. V nasledujúcom správnom konaní podľa Beblavého rezort dostane pokutu do výšky 260.000 eur. Ministra vyzval, aby v tejto súvislosti odstúpil z funkcie. Kaliňák to odmietol.

    Na premiérové vyjadreni zareagoval nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý venoval Kaliňákovi smútočnú kyticu.

    Zdroj: Facebook/ Miroslav Beblavý pracuje pre vás a stráži vaše peniaze

    autor: TASR, du

    - Reklama -