Dajte všetko bokom a čítajte: Zosadenie Donalda Trumpa pre Rusko možno už čoskoro! Ale je tu časť pravdy, ktorú vám povie len málokto. Hlavný svedok? Mŕtvy

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Už po odvolaní šéfa FBI Jamesa Comeyho minulý týždeň sa písalo, že Trump výrazne zvýšil svoje „šance“ na spustenie procesu impeachmentu. Americké stávkové kancelárie zvýšili šance, že prezident bude čeliť ústavnému procesu odvolania z funkcie, na šesťdesiat percent.

    Utorkové vydanie The New York Times navyše prinieslo informáciu, že Trump mal vyzývať Comeyho, keď bol ešte na čele FBI, aby uzavrel vyšetrovanie Trumpovho exporadcu Michaela Flynna. Ten musel odstúpiť po veľkom tlaku médií pre svoju schôdzku s ruským veľvyslancom. „Flynn je dobrý chlap. Dúfam, že to môžete nechať plávať,“ mal znieť prezidentov kľúčový výrok počas schôdzky v Oválnej pracovni 14. februára.

    Tejto informácie sa následne chytil senátor Angus King. Nezávislý senátor, blízky demokratom, pôsobí v senátnom bezpečnostnom výbore a pre CNN povedal, že „hrozba impeachmentu je čoraz reálnejšia“. So zachmúreným výrazom potom vysvetľoval, že to skutočne nehovorí rád.

    Udalosti nabrali rýchly spád a demokrati v Senáte začali vážne hovoriť o spustení procesu odvolania prezidenta. Ako dôvod uvádzajú „marenie spravodlivosti“. Predseda senátnej frakcie Demokratickej strany Chuck Schumer vyhlásil: „Naša krajina je skúšaná úplne bezprecedentným spôsobom.“ Republikánov vyzval, aby sa k opozícii pripojili, zvolaním „história sa na vás pozerá“.

    Nancy Pelosiová, bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov, hovorí o „útoku na právo“. Médiá poznamenávajú, že ak by bolo Trumpovo konanie klasifikované ako marenie spravodlivosti, bol by to úplne legitímny dôvod na spustenie procesu impeachmentu. To je formálny proces odvolania prezidenta Senátom, ktorému doteraz čelili len dvaja americkí prezidenti. Naposledy to bol Bill Clinton.

    Aj Bernie Sanders, súper Hillary Clintonovej v prezidentských primárkach Demokratickej strany, ktorý sa doteraz na vlne „Trumpove vzťahy s Ruskom“ príliš neviezol, sa teraz na Twitteri vyjadril v tom zmysle, že by malo byť vedené zvláštne vyšetrovanie vzťahov Trumpovej kampane k Rusku. Potom uviedol, že treba zverejniť záznamy z Oválnej pracovne, aby sa občania zoznámili s tým, čo tam zaznelo, a dodal: „Dnes potrebujeme v Kongrese spoluprácu republikánov viac ako inokedy. Musíme zaistiť, aby prezident Trump niesol zodpovednosť za svoje konanie.“

     

     

    Zdroj: Twitter / Bernie Sanders

    Do prezidenta sa pustili aj jeho kritici z vlastnej Republikánskej strany. Senátor John McCain, ktorý je už od zvolenia Trumpa jeho najväčším kritikom, teraz prišiel s vyhlásením, že škandály Trumpovej administratívy sa začínajú podobať škandálom administratívy Richarda Nixona. Ten čelil v sedemdesiatych rokoch impeachmentu, ktorý bol nakoniec technicky neúspešný, pretože prezident sám rezignoval.

    „Tento film sme už videli. Dosahuje to veľkosť a rozsah aféry Watergate,“ povedal McCain pre CNN.

    O snahe McCaina zosadiť Trumpa sa špekulovalo už pred niekoľkými mesiacmi:

    A o pár hodín web Slate predložil čitateľom prvý nástrel, ako by mohla vyzerať obžaloba prezidenta Trumpa. Začína sa slovami: „Tvorcovia našej ústavy si nikdy nedokázali predstaviť takého prezidenta, ako je Donald Trump. Pred dvestotridsiatimi rokmi však zaviedli do ústavy pravidlá impeachmentu pre prípad, že by sa najvyššieho úradu zmocnil tyran, kriminálnik alebo nejaký sedliak (v origináli rube – pozn. red.). Ešte nie je úplne jasné, do ktorej z týchto kategórií Donald Trump patrí, ale najnovšie udalosti by mali senátorom otvoriť oči, aby si uvedomili nebezpečenstvo, ktoré tento prezident predstavuje pre národ.“

    Nasleduje výpočet dôvodov, prečo by mal byť zbavený úradu. Medzi nimi sa skvie obvinenie, že prijíma peniaze z cudziny prostredníctvom svojich firiem, ktoré síce previedol na svoje deti, ale stále je s nimi spojený. Ďalej vraj prehliada záujmy USA a preferuje záujmy „cudzích mocností“, menovite Ruskej federácie (okrem iného mu vytýkajú, že zamestnal poradcu, ktorý priamo či nepriamo pracoval pre Kremeľ).

    Takto vyzerá rokovanie o impeachmente (zosadzovanie Billa Clintona v roku 1998):

    Tretím bodom je už spomínané marenie spravodlivosti, štvrtým podkopávanie amerického právneho systému, piatym sú útoky na integritu justície a jej predstaviteľov (tu mu omlátili o hlavu údajne rasistické útoky na sudcu Gonzala Curiela, o ktorom sa vyjadril, že je predpojatý, pretože je mexického pôvodu, a takisto jeho slávne slová o „takzvanom sudcovi“, ktorý pozastavil jeho imigračný dekrét).

    Šiestym bodom obžaloby má byť „znižovanie integrity verejných pracovníkov“, konkrétne armády a tajných služieb. Toho sa mal dopustiť napríklad urážkami vojnových veteránov v predvolebnej kampani. A ďalej tým, že „zneužil armádny étos“ na politické účely, keď v Sieni hrdinov v Pentagóne podpisoval svoj imigračný dekrét. A posledným dôvodom má byť to, že v prvých štyroch mesiacoch prezidentovania sa mal Trump dopustiť niekoľkých krokov, ktoré ohrozili zdravie, sociálne zabezpečenie a bezpečnosť krajiny, čo vraj predstavuje narušenie prezidentskej povinnosti slúžiť v dobrej viere.

    Celá situácia sa však môže začať vyvíjať úplne inak. Ukazuje sa totiž, že správy o podpore Trumpovej kampane z Ruska, ktorá sa mala prejaviť najmä napádaním e-mailovej schránky jeho súperky Hillary Clintonovej údajnými ruskými hackermi, mohli byť vymyslené. Téma ruského zásahu do amerických volieb, ktorou je Clintonová aj celá Demokratická strana posadnutá už od novembrovej volebnej porážky, by sa tak skončila naopak veľkým faux pas.

    Zvrat v kauze môže priniesť smutný príbeh Setha Richa. Tohto 27-ročného zamestnanca Demokratického národného výboru (stranícky aparát Demokratickej strany) 10. júla minulého roka zabili neďaleko svojho bydliska vo Washingtone.

    Comey, Trump a e-maily Clintonovej: Príbeh zo zákulisia. Výklad prezidentových oponentov:

    V jeho notebooku sa malo podľa najnovších zistení FBI nájsť vyše 44-tisíc listov internej komunikácie Demokratickej strany. Práve tieto dokumenty sa o dvanásť dní neskôr objavili na webe WikiLeaks. Následne boli z týchto únikov obviňovaní „ruskí hackeri“. Ak by vyšlo najavo, že nešlo o kybernetický útok, ale o únik z Demokratickej strany, zasadilo by to teóriám o vyčíňaní Rusov na podporu Trumpa dosť tvrdý úder.

    Seth Rich sa už v každom prípade o kauze nevyjadrí rovnako ako Gavin Hall MacFadyen, ktorému dokumenty poskytoval. Ten zomrel na rakovinu pľúc v októbri minulého roka.

    - Reklama -