Do vládneho dotazníka Stop Bruselu! sa zapojilo vyše milióna a pol Maďarov

    0
    Viktor Orbán, maďarský premiér (Autor: SITA)

    Dotazníky sa mali pôvodne odovzdať do 20. mája a termín bol predĺžený na návrh parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz. 

    Vládne informačné centrum tento krok zdôvodnilo neutíchajúcim záujmom ľudí o účasť v tejto “národnej konzultácii”, ako aj pokračujúcimi spormi v Bruseli ohľadne Maďarska. Do konzultácie sa zapojilo už poldruha milióna Maďarov.

    Na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu dnes poslanci prerokujú dva návrhy uznesení týkajúce sa situácie v Maďarsku. Návrhy vznikli po aprílovej diskusii, v rámci ktorej poslanci EP kritizovali Maďarsko najmä za postoj k Stredoeurópskej univerzite (CEU), ktorej činnosť komplikuje sporná novela vysokoškolského zákona. Výhrady sa týkajú aj opatrení, ktorými chce maďarská vláda – podľa vlastných zdôvodnení – zaviesť transparentnosť vo financovaní občianskych organizácií.

    Podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans 26. apríla – pri príležitosti vystúpenia maďarského premiéra Viktora Orbána v europarlamente – detailne vyvracal tvrdenia, ktoré v dotazníku uvádza maďarský kabinet. EK označila otázky predložené maďarským občanom za zavádzajúce.

    V dotazníku Zastavme Brusel! maďarská vláda tvrdí, že Brusel žiada zrušiť zníženie režijných nákladov domácností; že chce donútiť Maďarsko prijať nelegálnych migrantov; že nelegálni migranti prichádzajúci do Maďarska sú podnecovaní prevádzačmi a medzinárodnými organizáciami, aby konali v rozpore so zákonmi; že v krajine pôsobí čoraz viac občianskych organizácií financovaných zo zahraničia s cieľom zasahovať do vnútorných záležitostí; že Brusel napáda maďarské opatrenia na tvorbu pracovných miest a útočí na Maďarsko aj pre znižovanie daní.

    - Reklama -