Môžeme dať celej EÚ novú dynamiku, zhodli sa spokojná Merkelová a Macron

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho prvej zahraničnej cesty (Autor: TASR)

    Obaja štátnici, ktorí rokovali v nemeckej metropole iba deň po tom, čo sa Macron ujal v Paríži prezidentského úradu, avizovali pri tejto príležitosti tzv. cestovnú mapu projektov v Únii i eurozóne, ktoré by obe krajiny chceli spoločne podporiť.

    V júli, po francúzskych a pred nemeckými parlamentnými voľbami, by sa preto malo uskutočniť spoločné zasadnutie vládnych kabinetov oboch krajín.

    “Môžeme dať tomu celému novú dynamiku,” povedala na spoločnej tlačovej konferencii Merkelová. “Nemecku sa bude trvalo dariť iba vtedy, ak sa bude dariť Európe, a Európe sa bude dariť iba so silným Francúzskom,” odznelo v Berlíne.

    Hĺbkové reformy v krajine galského kohúta avizoval dnes v nemeckej metropole hosť z Paríža. Macron po rozhovoroch s Merkelovou zdôraznil, že tieto ekonomické a sociálne reformy sú dôležité aj pre pokrok starého kontinentu.

    Francúzsku sa podľa nového prezidenta v uplynulých 30 rokoch nepodarilo vyriešiť problém masovej nezamestnanosti. Nová francúzska vláda sa upíše tomuto cieľu, prisľúbil Macron, ktorý by mal už v utorok oboznámiť verejnosť s menami jednotlivých ministrov svojho kabinetu.

    Nemecko a Francúzsko dospeli podľa Macrona k “historickému momentu”. Obe krajiny by mali v súvislosti s napredovaním populistov na starom kontinente ešte intenzívnejšie spolupracovať. “Naše vzťahy potrebujú ešte viac dôvery a konkrétne výsledky,” podčiarkol francúzsky prezident a dodal, že od toho závisí úspech Únie. “Budem otvoreným, priamym a konštruktívnym partnerom,” prisľúbil nemeckej kancelárke.

    Obe strany vyjadrili dnes v Berlíne pripravenosť zmeniť hoci aj jestvujúce dohody v záujme modernizácie Európskej únie. “Ak dokážeme povedať, prečo, načo a čo je zmysel zmien, potom je Nemecko na to pripravené,” formulovala Merkelová, kým Macron ubezpečil, že pre Francúzsko nejestvuje v tejto súvislosti “nijaké tabu”.

    - Reklama -