Migranti vo Švédsku spravia všetko pre to, aby dostali azyl. Dokonca aj konvertujú

    0
    Utečenci prichádzajúci do Švédska (Autor: SITA)
    Prenasledovanie z dôvodu náboženského presvedčenia, ktorému čelia napríklad kresťania v niektorých krajinách na Blízkom východe, je pre migračné úrady dôvod naviac na udelenie azylu vo Švédsku. To údajne začali prichádzajúci žiadatelia o azyl zneužívať a konvertovali na kresťanstvo skôr, než požiadali o papiere, aby ako kresťania dostali prednosť.
     
    Švédske úrady preberajú obrovské množstvo žiadostí o azyl a v tých, kde ľudia uvádzajú ako náboženstvo kresťanstvo, najnovšie môžu preveriť krátkym kvízom z vierouky. Napríklad, aký je rozdiel medzi ortodoxnou a protestantskou cirkvou, či koľko kníh tvorí Nový zákon. 
     
    Právnici migrantov toto opatrenie švédskych migračných úradov kritizujú. Tie sa však bránia tým, že otázky by mali vedieť kresťania zodpovedať, ak nejde o ľudí, ktorí by konvertovali zo zištných dôvodov. „Existujú opodstatnené požiadavky, aby žiadateľ o azyl preukázal isté vedomosti na základe toho, čo nám povedal a ako sa zoznámil s Bibliou,“ uviedol Carl Bexelius zo Švédskej imigračnej agentúry pre švédsku štátnu stanicu SVT. 
     
    Námietke právnych zástupcov žiadateľov o azyl nepomohli a preto teraz advokáti inštruujú svojich klientov, aby študovali Bibliu, ak chcú prejsť testami. „Myslím si, že je to hrozné. Viackrát som prerušil osobu (z imigračného úradu), ktorá sa pýtala, pretože otázky boli irelevantné a príliš komplexné,“ tvrdí právnik Serpil Güngör. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -