Francúzsko má nového premiéra. Miluje box a dokonca napísal dva detektívne romány

    0
    Na snímke nový francúzsky premiér Édouard Philippe (Autor: TASR)

    Philippe je povolaním právnik, v súčasnosti je členom tzv. umierneného krídla pravicovej strany Republikáni (LR). Počas svojich študentských čias, v 90. rokoch 20. storočia aktívne podporoval Socialistickú stranu (PS) a mal blízko ku generálnemu tajomníkovi PS a bývalému premiérovi Michelovi Rocardovi. Neskôr zmenil politické tričko a začal podporovať domácu pravicovú politiku.

    V roku 2002 ho pravicový politik a bývalý premiér Alain Juppé požiadal, aby sa podieľal na založení Únie pre ľudové hnutie (UMP), ktorá mala za cieľ spojiť všetky pravicové a stredopravicové politické strany do veľkého ľudového hnutia. UMP, od roku 2015 pod názvom Republikáni, je úspešnou politickou značkou; v jej farbách sa do prezidentského kresla dostal Nicolas Sarkozy.

    Juppé, ktorý je dnes starostom mesta Bordeaux, bol tiež v užšom okruhu Macronových kandidátov na post nového predsedu vlády.

    Philippe bol vlani súčasťou Juppého volebného tímu (jeden z hovorcov kampane) pre stranícke primárky Republikánov, kandidátom na prezidenta sa však stal Francois Fillon. Svoju podporu pre Fillona počas predvolebnej kampane stiahol v marci po vypuknutí aféry Penelopagate, spojenej s fiktívnym zamestnávaním Fillonovej manželky a detí v Národnom zhromaždení, a dostal sa do okruhu blízkych spolupracovníkov Macrona.

    Od marca 2012 je Philippe poslancom Národného zhromaždenia, do ktorého kandidoval za UMP. Starostom 180-tisícového Le Havre na severozápade Francúzska (región Normandia) sa stal v októbri 2010, druhý starostovský mandát potvrdil v marci 2014 už v prvom kole volieb. V decembri 2010 sa stal aj predsedom Komunitnej aglomerácie Le Havre (CODAH), ktorá sa zameriava na vnútroregionálnu spoluprácu lokalít z oblasti v okolí Le Havre. Aj v tejto funkcii už zastáva druhý mandát.

    Philippe maturoval v nemeckom Bonne, je absolventom Inštitútu politických vied v Paríži (sekcia verejné služby) a tiež prestížnej Národnej školy pre verejnú správu (ENA). Svoju odbornú kariéru začínal v roku 1997 na Najvyššom súde, kde sa špecializoval na právne záležitosti v oblasti verejného obstarávania.

    V júni 2016 sa zúčastnil na stretnutí skupiny Bilderberg.

    Denník Le Parisien pripomenul, že v súkromí je Philippe veľkým fanúšikom boxu, na tréningy chodí aj trikrát za týždeň. Je spoluautorom dvoch politicko-detektívnych románov.

    - Reklama -