Nesmejme sa jeden druhému z toho, kto ako vyzerá, či mu ujde myšlienka, slovo. Radšej… Vyzýva Danko

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    „Vyzývam aj na pôde tejto akadémie k tomu, aby v spoločnosti zavládla väčšia slušnosť, aby ľudia, Slováci a národnostné menšiny, ktoré tu žijú, aby mali voči sebe väčšiu úctu. Aby sme sa nesmiali jeden druhému z toho, kto ako vyzerá, či mu ujde myšlienka, slovo, ale aby sme sa povzbudzovali, aby sme sa nedeptali, aby sme neheroizovali šialencov,“ uviedol v úvodnom príhovore.

    Podľa jeho slov by sa Hurban tešil z toho, že máme Slovenskú republiku, že sme súčasťou Európskej únie a že robíme všetko pre to, aby sme ju povzniesli.

    Piliere Hurbanovho myslenia a cítenia, kresťanské, národné i sociálneho hodnoty, ale tiež hodnoty slovanskej, ale aj širšej európskej vzájomnosti sú podľa Danka aktuálne aj dnes. „Podpora týchto hodnôt a ich povýšenie nad materialistický princíp, nad hrabivosť a osobné výhody sú v súčasnosti čoraz naliehavejšie,“ dodal.

    Hurban by nás podľa Danka perom, slovom a isto aj mečom upozorňoval na to, že vždy musí zvíťaziť pravda, morálka a vzájomná úcta.

    V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia Jozefa Miloslava Hurbana. Národno-kultúrne a literárne inštitúcie ho ako celok vyhlásili za Rok Jozefa Miloslava Hurbana.

    J. M. Hurban sa narodil 19. marca 1817 v Beckove. Nebol len významný literát – básnik, prozaik, dramatik, literárny historik, redaktor, vydavateľ a jeden z rozhodujúcich účastníkov uzákonenia našej spisovnej reči, ale aj revolucionár.

    - Reklama -