Neziskovky chcú dostať imigrantov do Európy za každú cenu. Prečítajte si aktuálny neuveriteľný príbeh z brehov Líbye

    0
    Utečenci sedia na lodi počas záchrannej akcie rybárov (Autor: TASR)

    Líbyjská pobrežná stráž v stredu identifikovala drevenú loď s takmer piatimi stovkami migrantov na palube, ktorých mala vyzdvihnúť iná loď a odviezť ich do Európy. Loď s migrantmi bola nakoniec odoslaná späť do Tripolisu. Tlačový hovorca Tripolskej pobrežnej stráže Ayoub Qassem uviedol, že k incidentu došlo zhruba 30 kilometrov od pobrežia Líbye.

    Videozábery neziskovej organizácie Sea-Watch zachytávajú moment, keď sa plavidlo líbyjskej pobrežnej stráže približuje na niekoľko metrov k lodi neziskovej organizácie s úmyslom zastaviť migrantov..

    „Medzinárodná nezisková organizácia s názvom Sea-Watch sa pokúsila prekaziť prácu našej pobrežnej hliadky. Domnievajú sa, že Líbya nie je pre migrantov bezpečnou krajinou,“ cituje Qassemove slová agentúra Reuters. Tlačový hovorca dodal, že došlo dokonca k prestrelke medzi hliadkou a pašerákmi, detaily však neuviedol.

    Tlačový hovorca dotknutej neziskovej organizácie Ruben Neugebauer uviedol, že organizácia bola inštruovaná talianskou pobrežnou strážou v Ríme, že líbyjská pobrežná stráž prevezme „velenie na mori. Plavidlo organizácie Sea-Watch tak vraj zastavilo a čakalo na ďalšie inštrukcie. „Bez akéhokoľvek varovania nám skrížili cestu a hnali sa za loďou s migrantmi. Išlo o veľmi nebezpečný manéver. Takmer do nás narazili, ohrozili našu posádku,“ uviedol Neugebauer.

    Líbya zostáva hlavným bodom, odkiaľ sa migranti snažia dostať cez more do Európy. Severoafrická krajina je dlhodobo nestabilná a mnohí migranti sa sťažujú na zlé životné podmienky v krajine. V minulom roku sa na nebezpečnú cestu cez Stredozemné more rozhodlo vydať 181 000 migrantov, uvádza Reuters.

    Podľa Qassema bolo na dotyčnej lodi takmer 300 Maročanov, 23 Tunisanov a 145 ľudí z Bangladéša. Medzi migrantmi bolo aj 20 žien, piatim z nich bola v Tripolise okamžite poskytnutá lekárska pomoc. Jedna zo žien na palube sa do Líbye dostala zo Sýrie. Musela vraj prejsť 6 štátov, z ktorých v každom musela zaplatiť 1 000 dolárov za prevoz. Bola tiež donútená nechať svojich dvoch synov v Jordáne. „Chcela som sa dostať do Európy. Bol to pokus získať lepší život a zjednotiť sa s celou mojou rodinou v Európe, bohužiaľ, nám to nevyšlo,“ oznámila reportérom Reuters.

    - Reklama -