Fico očakáva, že mu v boji proti korupcii pomôžu mimovládky

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Úrad vlády SR usporiadal tlačovú konferenciu v deň, keď ministerstvo vnútra zverejnilo výzvu na čerpanie eurofondov pre tretí sektor. Premiér v tejto súvislosti prijal splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla a riaditeľa odboru Operačného programu Efektívna verejná správa sekcie európskych programov ministerstva vnútra Samuela Arbeho.

    “Hovoríme o sume 15 miliónov eur, čo je v histórii Slovenska prvý takýto finančný balík, ktorý môžu mimovládne organizácie prostredníctvom projektov čerpať,” povedal Fico. Obe výzvy, ktoré boli vypísané, označil za súčasť krokov vládnej koalície v boji proti korupcii.

    “Dnešné rokovanie a jeho konkrétny výsledok je len jeden z mnohých, ktoré mám pripravené na nasledujúce obdobie. Verím, že mimovládne neziskové organizácie predložia v boji proti korupcii projekty, ktorých uplatnenie v praxi nám umožní zlepšiť a zefektívniť rozhodovacie procesy a zároveň sa umožní zapojiť do týchto procesov čo najširšiu občiansku verejnosť,” zdôraznil.

    Podľa premiéra nie sú na mieste obavy, že sa tretí sektor dostane do konfliktu záujmov, ak prijme prostriedky od štátu, ktorého fungovanie kritizuje. “Je to jeden z najlepších spôsobov financovania projektov, pretože presne vieme, odkiaľ peniaze idú,” domnieva sa.

    “Nevidím dôvod, prečo by sa mala obávať akákoľvek nezisková, mimovládna organizácia, že bude v konflikte záujmov. Nie je v konflikte, pretože sama musí piatimi percentami spolufinancovať takýto projekt a tá suma peňazí od 100.000 do 400.000 eur je plne pokrytá z európskych fondov. Nemá to preto nič spoločné so štátom,” uzavrel Fico.

    Prvá eurofondová výzva s alokáciou osem miliónov eur je zameraná na tvorbu lepšej verejnej politiky, boj proti korupcii a podporu transparentnosti vo verejnej správe. Druhá s alokáciou sedem miliónov eur je zameraná na prehĺbenie občianskej informovanosti a participáciu občanov na verejných politikách. Vládny splnomocnenec ozrejmil, že výzvy sú dlho očakávané. Verí, že príde veľa kvalitných projektov.

    “Dva roky sme hľadali spoločenskú objednávku, dva roky sme oslovovali mimovládne organizácie,” uviedol Giertl, ktorý podľa jeho slov využil pri tejto príležitosti svoju dvadsaťročnú skúsenosť z pôsobenia v treťom sektore. “Verím, že spoločenská objednávka je a tieto peniaze sa podarí čerpať tak, aby témy verejných politík, boja proti korupcii a za transparentnosť na Slovensku našli odozvu a riešili sa,” doplnil.

    Samuel Arbe uistil, že obe výzvy zapadajú do Operačného programu Efektívna verejná správa, ktorého cieľom je zefektívniť jej fungovanie. “Očakávame, že organizácie občianskej spoločnosti budú predkladať projekty v takom duchu, ktorý prispeje k tomu, aby verejná správa bola kvalitnejšia,” uviedol. Výzvy sú podľa Arbeho adresované na celé území Slovenska, aj pre lokálnu úroveň. Rezort preto zorganizuje v najbližšom období sériu desiatich informačných regionálnych seminárov.

    - Reklama -