Lode pašerákov treba potápať, tvrdí Galko

    0
    Ľubomír Galko (Autor: TASR)

    Poslanec Ľubomír Galko vo svojom komentári na portáli EurópskeNoviny.sk uvádza, že operácia, v ktorej ministerstvo posiela slovenských vojakov na juh Európy, „má prispieť rozloženiu a eliminácii gangov pašerákov ľudí a zabrániť obchodovaniu s ľuďmi v južnej časti centrálneho Stredomoria“. Práve Stredozemné more je totiž jednou z hlavných tepien, cez ktoré pašeráci na vratkých lodiach posielajú migrantov do Európy.

    Zastaviť tento spôsob ilegálnej prepravy ľudí, ktorý pašeráci využívajú častejšie v letnom období, má práve medzinárodná operácia EUNAVFOR MED Sophia pomocou „systematického úsilia o identifikáciu, zaistenie a likvidáciu plavidiel a aktív, ktoré prevádzači alebo obchodníci s ľuďmi využívajú alebo v prípade podozrenia môžu využívať“.

    Súčasťou operácie má byť aj výcvik líbyjskej pobrežnej stráže a námorných jednotiek, pretože práve z Líbye sa na plavbu k európskym brehom vydáva najviac lodí s utečencami, ktoré vypravujú pašeráci ľudí.

    Plavidlá zneužívané gangmi prevádzačov by mali byť podľa Galka zničené ešte skôr, ako do nich môžu nasadiť migrantov a poslať ich na nebezpečnú cestu cez Stredozemné more, ktorú nie všetci prežijú. „To, že ich lode treba nekompromisne likvidovať, tvrdíme ja aj SaS už od roku 2015,“ píše poslanec v komentári k svojmu textu na sociálnej sieti.


    Galko pripája ku komentáru aj svoje vystúpenie z národnej rady, v ktorom predostrel návrhy SaS. Medzi nimi aj to, aby jednotky slovenskej armády (OS SR) boli poslané do Pobaltia a začlenené do novovytvoreného práporu, a to po dohode s niektorou z vedúcich krajín. Pokračovať by mala podľa podpredsedu aj misia niekoľkých desiatok slovenských vojakov v Afganistane. Z Cypru by sa podľa SaS mali, naopak, naše jednotky postupne stiahnuť v priebehu piatich rokov. Niekoľko desiatok vojakov OS SR by sme podľa Galka mali vyslať aj do oblasti Blízkeho východu.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -