Švédsko je hore nohami. Sociálna pracovníčka vraj prehovorila migranta, aby vraždil

    0
    Policajná kontrola, štvrť Rinkeby (Autor: Vít Hassan)

    Štyridsaťdvaročná žena mala vtedy 18-ročnému afganskému migrantovi vložiť do ruky nôž a sľúbiť mu lepšiu budúcnosť, ak zabije jej rodičov. Spolupáchatelia sa dobre poznali, pretože mladík žil spoločne s ďalšími migrantmi v jej príbytku. Navyše boli v tom čase aj milenci. Afganský migrant sa vlámal do chaty rodičov ženy neďaleko mestečka Arboga a tam ich skutočne dobodal nožom v spánku.

    Šesťdesiatosemročný muž vážnym zraneniam podľahol, ale jeho o štyri roky mladšia manželka početné bodné rany prežila. Spočiatku bola hlavnou obvinenou, a to až do chvíle, kým sa k vražde nepriznal dnes 19-ročný afganský migrant. Spočiatku sa snažil svoju milenku chrániť, ale nakoniec všetko priznal. Hlavným motívom vraždy bol majetok. Sociálna pracovníčka síce poberala od štátu peniaze za ubytovanie migrantov, ale to jej nestačilo.

    Podľa obžaloby mala veľké dlhy a otec jej hrozil, že ju vydedí. Mladík by vzhľadom na svoj nízky vek čelil miernejšiemu trestu. Ale – rovnako ako v mnohých iných prípadoch – o svojom veku klamal, a tak prokurátor podal žiadosť, aby sa s ním pred zákonom zaobchádzalo ako s 25-ročným. Štyridsaťdvaročná sociálna pracovníčka však podľa všetkého nechcela zabiť len svojich rodičov, ale má zrejme prsty aj vo vražde svojho manžela.

    Ten sa utopil pred dvoma rokmi v jazere, ktoré sa nachádza neďaleko chaty rodičov ženy. Ukázalo sa, že nedlho pred smrťou muža bola uzavretá poistka pre prípad jeho úmrtia na 260 000 eur. Žena sa bezprostredne po smrti manžela dožadovala peňazí, ale poisťovňa sa zdráhala obrovskú sumu vyplatiť. Vyšlo totiž najavo, že žena sa zrejme pokúsila svojho manžela otráviť na dovolenke v Egypte.

    Polícia sa teraz rozhodla celý prípad otvoriť a telo muža bude podrobené pitve. Sociálna pracovníčka je obvinená z vraždy a z navádzania na vraždu. Zatiaľ nie je jasné, či mala nejakých komplicov. Vyšetrovatelia majú podozrenie voči jej dcére s priateľom. Štyridsaťdvaročná žena má kontroverznú povesť a úrady sa o ňu zaujímali už v súvislosti s jej azylovým domom. Okrem iného čelila obvineniu zo znásilnenia svojich dvoch chovancov.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -