Jarná ofenzíva Talibanu: Dobyli ďalší okres v Afganistane

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Talibovia zaútočili na okres Kaláje Zál z viacerých smerov v piatok popoludní a plne ho dostali pod kontrolu dnes ráno, uviedol hovorca polície provincie Kundúz. Podľa neho afganské sily kládli tuhý odpor, ale z okresného policajného veliteľstva a ďalších štátnych inštitúcií sa museli stiahnuť, keďže posily nedorazili včas.

    Boje si na oboch stranách vyžiadali obete. Počty však nie sú zatiaľ známe, pretože bitka o okres pokračuje.

    Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid ale vyhlásil, že bojovníci hnutia zabili desiatky príslušníkov bezpečnostných síl a zmocnili sa množstva zbraní.

    Taliban 28. apríla – hneď v prvý deň začiatku každoročnej jarnej ofenzívy – dobyl okres Zibák v provincii Badachšán ležiacej na severovýchode krajiny.

    Tohtoročnú ofenzívu nazval Taliban “Operácia Mansúr” – po svojom vodcovi Muhammadovi Achtarovi Mansúrovi, ktorého vlani v máji zabilo v pakistansko-afganskom pohraničí americké bezpilotné lietadlo.

    “Tohtoročná Operácia Mansúr sa bude líšiť od predchádzajúcich tým, že bude mať dvojaký prístup – politický a vojenský,” konštatoval hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

    Čo sa týka politickej roviny, podľa Mudžáhida chce Taliban začať budovať inštitúcie v oblastiach, ktoré kontroluje, a zaviesť mechanizmy “sociálnej spravodlivosti a rozvoja”.

    - Reklama -