Kotlebova predĺžená ruka chcela zlikvidovať školu, ktorej žiakmi sú prevažne Rómovia. Do príbehu zasiahlo ministerstvo

    0
    Marian Kotleba. (Autor: TASR)

    Týždenník PLUS 7 DNÍ informuje, že predseda BBSK Marian Kotleba ide v župe po krku viacerým školám. V kolónkach na počet tried má každoročne na otvorenie nových tried zasvietiť viacerým nula. Odporúčania má schvaľovať zastupiteľstvo kraja, v ktorom Kotleba nemá predĺženú ruku, no posudky vypracováva šéf školského odboru župy Vojtech Papp, ktorého týždenník označuje ako predsedovho človeka. Po škole v Kremnici sa Papp zameral na Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium v Rimavskej Sobote, kde dva roky po sebe odporučil počet nových tried nula.

    Primátor mesta Jozef Šimko tvrdí, že do školy chodia študenti z blízka i ďaleka. „Mám pocit, že v tejto škole sú väčšinou rómski žiaci,“ podotkol a dodal: „Samozrejme, že je prospešná, veď musíme podporovať aj rómsku kultúru.“ Primátor sa obhajoval tým, že sú šiesti poslanci a nik z nich by si nedovolil dať škole STOP, no proti neprijímaniu nových žiakov námietky nevzniesol, aj keď ako poslanec VÚC mohol. „…určite by sme dali súhlas na otvorenie ďalšieho ročníka,“ povedal a dodal, „či budeme mať na príspevok škole finančné prostriedky, to neviem.“

    Škola sa voči rozhodnutiu župy odvolala na ministerstve školstva. Odborníci žiadosť školy posúdili nanovo a vyplatilo sa. Úrad splnomocnenca pre rómske komunity, úrad práce aj a Štátny pedagogický ústav podporili otvorenie nových tried konzervatória. Hovorkyňa Plavčanovho rezortu Ivana Skokanová pripomenula, že ministerstvo vydalo rozhodnutie, ktorým zvýšilo počet tried prvého ročníka v tejto škole z nula tried na jednu triedu. Banskobystrická župa sa voči nemu neodvolala, a tak nadobudlo právoplatnosť.

    - Reklama -