Profesor: EÚ je mŕtvy projekt. Ako za normalizácie. Skončí sa to tragicky

    0
    Politológ a nakladateľ Alexander Tomský (Autor: Hans Štembera)

    V rozhovore Tomský spomínal na časy, keď pôsobil v okruhu poradcov konzervatívnej premiérky Margaret Thatcherovej. „Vďaka mne si prečítala napríklad Havlovu Moc bezmocných alebo Solženicynovo Nežiť v klamstve,“ uviedol Tomský s tým, že bola vynikajúca. „Bola prísna, racionálna, logicky mysliaca bytosť, tak trochu neženská. Pôsobila trošku strojene ako dáma z vyššej spoločnosti – kostým, perly okolo krku, s nutnou kabelkou, azda každodennou onduláciou,“ opísal Tomský Thatcherovú. So súčasnou premiérkou Theresou Mayovou, ku ktorej ju novinári často prirovnávajú, však Tomský podobnosť nevidí. „Mayová je v politike opatrná a umiernená, nemá mysliteľskú hĺbku Thatcherovej,“ myslí si.

    Potom si už vzal na paškál Európsku úniu. „Je to utopický projekt, nesmierne nákladný a ekonomicky škodlivý, taká babylonská veža, ktorá sa zrúti. Staviate na vnútorne rozpornom základe. Pozrite sa, ako silnejú nacionálne strany a populisti všetkého druhu. Neboli by tu, keby nebola EÚ,“ domnieva sa a dodáva, že Únia sa nachádza v mŕtvej, normalizačnej fáze. Napriek tomu tvrdí, že spolupráca európskych štátov je nutná, ale len na základe spoločných záujmov – napríklad obrany, slobodného trhu a bez spoločnej meny. „Tmelom spoločenstva môže byť len národ,“ uviedol spolu so slovami, že bez neho je liberálna demokracia neudržateľná.

    „Lenže bruselská nomenklatúra a politici hlavného prúdu hodlajú národy zničiť, preto podporujú imigráciu, aj keď sa takticky tvária, že sa usilujú o ochranu vonkajších hraníc,“ dodal muž, ktorý hlasoval za vystúpenie Veľkej Británie z Únie. Z Európy má podľa neho vzniknúť amalgám kultúr a rás.

    „Ideológia politickej korektnosti nedovoľuje, aby sme si medzi migrantmi vyberali podľa pôvodu. Vyznávači Koránu sú väčšinou nevinní, od samovražedného terorizmu ich chráni pud sebazáchovy. Ich veľký počet však európsku civilizáciu slobody rozvráti,“ dodal.

    Zdroj: Reflex.cz

    Na záver potom poznamenal, že západná spoločnosť sa skutočne štiepi. „Deliaca čiara prebieha medzi kozmopolitnou elitou a obrancami národného domova, ale aj medzi internacionalizmom, ktorý predpokladá suverénne štáty, a supranacionalizmom, ktorý vytvára nadvládu medzinárodných organizácií. Tie si osobujú rozhodovať o osude štátov bez ohľadu na ich národné záujmy a volené vlády. Supranacionalistická je EÚ, medzinárodný tribunál, Kjótsky protokol, Svetová banka, MMF a ďalšie. Budovateľský kult jednotného ľudstva sa dnes rozpadá aj zásluhou veľkých štátov, ako sú Čína, Rusko, India,“ uzavrel.

    Ukážku z rozhovoru si môžete prečítať TU.

    - Reklama -