Prečo sa pozerá na každého, kto narába s verejnými zdrojmi ako na potenciálneho páchateľa? Sťažuje si Pellegrini

    0
    Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

    Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini napísal vo svojom komentári pre Hospodárske noviny, že pravdivé fakty by mali posúvať dopredu verejnú diskusiu zvlášť v prípadoch, kde pretekajú miliardy z verejných zdrojov, čo je aj prípad verejných obstarávaní.

    „Svoje o tom vie už takmer každý verejný obstarávateľ – starosta, primátor, rektor či riaditeľ štátnej inštitúcie. Na začiatku bola skvelá myšlienka realizovať niečo prospešné pre svoje okolie alebo krajinu. Začalo sa verejné obstarávanie a pozitívny príbeh nadšenia sa pomaly začal vytrácať,“ sťažuje sa Pellegrini s tým, že zväčša nasledovalo, buď nekonečné doťahovanie o odovzdaní diela, alebo k nemu nedošlo.

    Pellegrini si myslí, že firmy zanikajú pre „fetiš“ najnižšej ceny. „Neteší ma, že práve vďaka tomuto ´fetišu´ sme svedkami stavania stavieb, ktoré niekedy spadnú, že sme svedkami dodania riešení a technológií, ktoré nie vždy fungujú alebo nezodpovedajú tomu najmodernejšiemu, čo na trhu je, že sme svedkami dodania diela, ktoré v stopercentnej kvalite nevydrží niekedy ani počas záručnej lehoty,“ píše Pellegrini, pričom zdôrazňuje potrebu kvality.

    „Verejnej diskusii by prospelo, ak by sa prestalo na každého, kto narába s verejnými zdrojmi a ide obstarávať, pozerať ako na potenciálneho páchateľa, ako na človeka, ktorého primárny záujem je len peniaze rozkradnúť. Nemôžeme obstarávať to, čo je najlacnejšie, ale to, čo je pre štát najvýhodnejšie. Prvou lastovičkou je uvoľnenie rúk starostom a primátorom, aby pri menších zákazkách mohli nakúpiť tovar či služby od firiem, ktoré fungujú v ich regiónoch,“ uzatvára podpredseda vlády a dodáva, že „nie sme predsa takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť nakupovať najlacnejšie veci.“

    - Reklama -