Komentátor kritizoval Macrona za politizáciu holokaustu

    0
    Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Goldnadel vyčíta Macronovi, že vopred ohlasoval nedeľňajšiu návštevu parížskeho pamätníka holokaustu a nechal sa v ňom filmovať.

    “Vyslovil vyjadrenia, ktorými dal implicitne do súvisu neprekonateľnú tragédiu včerajška a hrozby reprezentované dnes jeho súperkou, čím sa rozhodol spraviť z holokaustu volebnú tému,” uviedol vo francúzskom denníku Le Figaro.

    Goldnadel je komentátorom uvedeného denníka a riaditeľom Združenia Francúzsko-Izrael. Dlhodobo sa venuje diskurzu o holokauste a o tom, aký má vplyv na spoločenský a politický život. Sám sa označuje za nepraktikujúceho žida.

    Macron pri návšteve pamätníka v nedeľu vyhlásil: “Máme dnes dvojakú povinnosť. Nezabudnúť, ale zároveň povinnosť, aby sa toto nikdy nezopakovalo, preto nesmieme prijať morálny úpadok, ktorý môže niektorých zvádzať k relativizmu alebo popieraniu (holokaustu, pozn. TASR). To, čo sa stalo, je nezabudnuteľné a neospravedlniteľné, nesmie sa to zopakovať.”

    Jeho vyjadrenie priniesla francúzska spravodajská televízia France 24.

    Podľa denníka Le Parisien bolo Macronove vyjadrenie priamym odkazom na Jeana-Francoisa Jalkha, ktorý sa stal minulý týždeň dočasným lídrom hnutia Národný front (FN) Macronovej volebnej súperky Marine Le Penovej.

    Po troch dňoch ale z funkcie odišiel pre pochybnosti o existencii nacistických plynových komôr, ktoré vyjadril v rozhovore z roku 2000.

    Le Penová v súvislosti s kauzou v piatok vyhlásila, že sa jej “protivia” popierači holokaustu. Popieranie holokaustu je vo Francúzsku trestným činom a prezidentská kandidátka v snahe osloviť voličov dlhodobo tvrdo pracuje na tom, aby svoju stranu zbavila rasistickej a antisemitskej povesti.

    Sama nechala vylúčiť z FN svojho otca a zakladateľa strany Jeana-Marie Le Pena, keď odmietol odvolať výrok bagatelizujúci holokaust, teda nacistické vyvražďovanie európskych Židov z čias druhej svetovej vojny.

    O tom, či bude novou hlavou štátu Emmanuel Macron alebo Marine Le Penová, rozhodnú francúzski voliči v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb.

    - Reklama -