Hrozí jadrová vojna, tlačíte nás do nej, tvrdí Severná Kórea

    0
    Severokórejský vodca a Kim Ir-senov vnuk Kim Čong-un (Autor: TASR)

    Bombardéry, ktoré podľa vyhlásenia amerických vzdušných síl vzlietli z americkej Andersenovej leteckej základne na ostrove Guam v Tichom oceáne, vykonali cvičný let v atmosfére vzrastajúceho napätia vyvolaného tvrdošijnými snahmi Pchjongjangu o realizáciu svojho jadrového a raketového programu, v ktorom KĽDR pokračuje aj napriek sankciám zo strany OSN a nátlaku USA.

    Americký prezident Donald Trump však vyhlásil, že je otvorený stretnutiu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom za vhodných okolností.

    Severná Kórea tvrdí, že lietadlá uskutočnili “nácvik zhodenia atómovej bomby na významné ciele” na jej území v čase, keď Trump a “ďalší americkí vojnoví štváči volajú po preventívnom jadrovom útoku” voči KĽDR.

    „Bezohľadná vojenská provokácia tlačí súčasnú situáciu na Kórejskom polostrove na pokraj jadrovej vojny,” uviedla dnes severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

    Napätie na Kórejskom polostrove je značné už niekoľko týždňov, pričom k nemu prispievajú obavy, že by Pchjongjang mohol uskutočniť svoju šiestu jadrovú skúšku, proti čomu sa stavia OSN, ako aj Čína ako jediný veľký spojenec KĽDR.

    - Reklama -